Campus Groningen

02 NOVEMBER 2018

Bijzonder nieuw datacenter op Zernike Campus

Opnieuw is de Zernike Campus Groningen een opmerkelijk kantoorgebouw rijker, waarbij voorbijgangers zich zullen afvragen waar het voor bestemd is. In dit geval gaat het om een kantoorgebouw voor het data-centrum van Bytesnet, dat op 14 november officieel geopend wordt in aanwezigheid van minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Het gebouw luistert naar de naam d’Root.  

Bytesnet is een onafhankelijke Nederlandse aanbieder van datacenterdiensten in Groningen en Rotterdam. 

In het Datalab zijn werk-, presentatie-, onderzoeks- en testruimtes beschikbaar voor klanten en partners van Bytesnet. Daaronder diverse kennis- en onderzoeksinstellingen en innovatieve bedrijven uit de regio.

d’Root beschikt verder over faciliteiten voor high performance computing. Deze computers met grote rekenkracht zijn bijvoorbeeld nodig voor wetenschappelijk onderzoek en de verwerking van big data.

Data als motor regionale economie

Bytesnet wil met het data competence center bijdragen aan het noordelijke ICT-cluster. Met d’Root helpt het bedrijf voorkomen dat data naar elders verhuist, naar cloudaanbieders aan de andere kant van de wereld bijvoorbeeld.

Zernike Campus

Dat Groningen een bijzonder initiatief rijker is, komt al tot uitdrukking in het spraakmakende en futuristisch ogende ontwerp van Team4 Architecten en de locatie. Vaak zijn datacenters in een lelijke blokkendoos ondergebracht, met een hek eromheen en vaak ergens buitenaf op een industrieterrein of in een weiland. d’Root daarentegen is ontworpen als een fris, kleurrijk en uitnodigend gebouw. Een gebouw dat ook nog eens bijdraagt aan een duurzame verwarming van woningen en gebouwen met WarmteStad. Het staat bovendien op de Zernike Campus, direct bij de universiteit en hogeschool, en is toegankelijk voor studenten, onderzoekers, werknemers.

De eerste gebruiker van het Datalab is Digital Society Hub. Dit is een innovatiewerkplaats van het Instituut voor Communicatie van de Hanzehogeschool Groningen.

Veel belangstelling

Dat Bytesnet met d’Root in een behoefte voorziet, blijkt uit de grote belangstelling vanuit het bedrijfsleven, onderwijs, de gezondheidszorg en onderzoekswereld. Nog vóór de officiële opening hebben al diverse klanten hun servers met computersystemen en data erheen verhuisd en wordt volop gebruik gemaakt van de faciliteiten.

Een van de vaste huurders is ASTRON, het Nederlands instituut voor radioastronomie.

Dat zet  in d’Root de eerste stappen om een nieuwe Science Data Centre op te richten om zo  tegemoet te komen aan de behoefte aan snelle verwerking van steeds grotere hoeveelheden data. 

Gerelateerd Campus Groningen Bedrijvenvereniging WEST
Bijzonder nieuw datacenter op Zernike Campus
Bijzonder nieuw datacenter op Zernike Campus