Economie Duurzaamheid

10 DECEMBER 2019

Salomon's Metalen: eerste voorbeeld van maatregelen om te komen tot klimaatrobuust Euvelgunne op bedrijventerrein Zuidoost

Ondernemers op het bedrijventerrein ZuidOost is het menens: ze zijn hard aan het werk om het bedrijvenpark Euvelgunne ‘klimaatrobuust’ te maken. Dat gebeurt in samenwerking met gemeente Groningen en Bedrijvenvereniging ZO. Ze doen dat door slim om te gaan met riool, regenwater en beplanting en meer. Salomon’s Metalen is een inspirerend voorbeeld van een consequent streven naar duurzaam ondernemen op een duurzaam bedrijventerrein, zo is te lezen op de website van ZO.

Wadi
Rijd je via de Gotenburgweg het bedrijvenpark Euvelgunne op, dan valt het al snel op. Het grasveld rond het bedrijf van Salomon's Metalen is de laatste weken ingrijpend veranderd. Het lijkt nu nog wat kaal, het gras is weg en er is een soort ondiepe sloot gegraven. Maar dit is niet zomaar een sloot, het is een zogenoemde wadi. Hier wordt regenwater tijdelijk opgeslagen, waardoor het geleidelijk in de bodem kan zakken. Daarnaast is het gras vervangen door een bloemrijkere beplanting. Al is het nog wel even wachten tot dit zichtbaar is.

Wat al wel zichtbaar is, is een manshoog insectenhotel. De veranderingen bij Salomon's Metalen zijn deze week opgeleverd door DonkerGroep b.v. Het is het eerste voorbeeld van maatregelen die in samenwerking met de gemeente Groningen zijn genomen voor een klimaatrobuust Euvelgunne op bedrijventerrein Zuidoost.

Klimaatverandering als aanleiding
Het klimaat verandert. Dit leidt niet alleen tot hogere temperaturen maar ook tot meer regenval. Het rioolstelsel kan die grotere hoeveelheid regen niet altijd goed verwerken. Het regenwater van Euvelgunne zorgt voor problemen. Er komt te veel water in het riool, wat zorgt voor ongewenste overstortingen van het rioolwater, met name in de binnenstad.

Een van de beste manieren om dit te voorkomen is er voor te zorgen dat regenwater niet in het riool komt, maar op een andere manier wordt afgevoerd. Regenwater is vrij schoon, daarom hoeft het niet per se naar de rioolwaterzuivering. Vaak is op een bedrijventerrein een directe afvoer naar het oppervlaktewater of de bodem goed mogelijk. De gemeente Groningen heeft daarom, samen met de bedrijvenvereniging ZO, een project opgezet om na te gaan hoe dit op een bedrijventerrein gedaan kan worden. Daar kwamen verrassende resultaten uit.

Combinatie van functies
Eddy Simmeren, directeur bij Salomon's Metalen was eigenlijk meteen enthousiast. Hij zag vooral ook mogelijkheden om dingen te combineren. “Als je dan toch moet gaan graven om een regenwaterbassin te maken, maak er dan meteen iets moois en nuttigs van”, was zijn gedachte. Door een wat speelse vormgeving ontstaat een aantrekkelijke landschapstuin die ook bijdraagt aan het imago van het bedrijf. Door de tuin in te zaaien met een natuurlijk bloemrijk graszaadmengsel wordt bovendien bijgedragen aan de biodiversiteit. Er ontstaat een aantrekkelijke omgeving voor tal van planten en insecten.

Meedoen?
Wil je meer weten hoe ook jouw bedrijf kan bijdragen aan een klimaatrobuust Euvelgunne? Neem contact op met Willem Huizing Buiter via willem.huizing.buiter@groningen.nl.

Meer informatie en het volledige verhaal: Klik hier 

Foto boven: Willem Huizing Buiter (gemeente Groningen), Henk Stadman (Donkergroep), Eddy Simmeren (Salomon Metalen) en Ramon Hoiting (Donkergroep) bij de wadi, met het insectenhotel op de achtergrond. 

Op de achtergrond het insectenhotel.
Op de achtergrond het insectenhotel.
Gerelateerd Economie Duurzaamheid Bedrijvenvereniging Zuidoost
Salomon's Metalen: eerste voorbeeld van maatregelen om te komen tot klimaatrobuust Euvelgunne op bedrijventerrein Zuidoost
Salomon's Metalen: eerste voorbeeld van maatregelen om te komen tot klimaatrobuust Euvelgunne op bedrijventerrein Zuidoost