30 SEPTEMBER 2014

Samenwerking VBZO en Het Groninger Landschap voor Groningen, Stad aan de Hunze

Henk Bos, voorzitter van VBZO, en Marco Glastra, directeur van Het Groninger Landschap, hebben met een paar ferme stappen het nieuw verharde wandelpad door de Hunzezone geopend. Hiermee is dit bijzonder mooie stuk natuur midden in het bedrijvenpark Zuidoost nog prettiger toegankelijk voor de medewerkers van de bedrijven en voor bezoekers. De verharding van het pad is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van VBZO uit Het Fonds Ondernemend Groningen. Marco Glastra is erg tevreden over deze samenwerking, die overigens al een lange historie kent wat betreft de Hunze.

Glastra: “Het riviertje de Hunze stroomde ooit langs het oosten van de stad en verbond Drenthe via het Reitdiep met de Waddenzee. Maar al in 1400 is de loop van de rivier op initiatief van de ondernemers in de stad Groningen omgelegd, om de turf van het rijke hoogveen in Drenthe via het Winschoterdiep en het Schuitendiep naar de Turfsingel te vervoeren. De stadgroninger ondernemers konden zo profiteren van deze bloeiende handel en de stad is er rijk van geworden.

Het stukje Hunze in dit gebied op bedrijvenpark Zuidoost is nog een stuk van de oude loop, dus van vóór 1400. Ik vind het bijzonder dat de ondernemers zich ook nu weer zo nauw betrokken voelen bij de Hunze, waarbij het nu gaat om de kwaliteit en de aantrekkelijkheid van dit groene gebied te behouden en te versterken, ook voor de bedrijven hier in de buurt.”

De ambitie van het Groninger Landschap gaat verder dan alleen deze Hunzezone. “Er zijn her en der in de stad nog meer delen van de Hunze, ook bij de Ulgersmaweg bijvoorbeeld. Het zou geweldig zijn als al die stukjes weer aan elkaar verbonden worden en de Hunze weer kan stromen, van het Zuidlaardermeer tot aan Lauwersoog. Wij willen heel graag dat Groningen weer Stad aan de Hunze wordt. We zoeken hiervoor ook samenwerking met de ondernemers, ook via de VBNO bijvoorbeeld in het noordoosten van de stad. Hier op Zuidoost is echt het mooiste stuk van de Hunze en een prachtig voorbeeld van een groene long in stedelijk gebied.” Dankzij de nieuwe verharding kan iedereen daar nu nog beter van genieten.

(foto: Ingrid D. van der Spoel).

Gerelateerd
Samenwerking VBZO en Het Groninger Landschap voor Groningen, Stad aan de Hunze
Samenwerking VBZO en Het Groninger Landschap voor Groningen, Stad aan de Hunze