Innovatie

12 SEPTEMBER 2018

'Startup in Residence': originele antwoorden op problemen in Groningen start vrijdag

Jonge ondernemers of start-ups in Groningen gaan vanaf vrijdagmiddag 14 september aan de slag om originele oplossingen te verzinnen voor actuele problemen in Groningen. Het gaat om mensen die zich hebben aangemeld voor het bijzondere programma ‘Startup in Residence’. Dat is een initiatief gesteund door onder meer provincie en gemeente Groningen, met als doel mensen uit te dagen om met nieuwe antwoorden te komen op actuele vraagstukken. Vrijdagmiddag is de kick-off van het programma, om drie uur in het Groninger Forum aan het Hereplein in Groningen.

Startup in Residence begon ooit als een initiatief in San Francisco om startups en overheden op een innovatieve en gelijkwaardige manier te laten samenwerken, en heeft nu dus navolging gekregen in Groningen.

’Na een overweldigend aantal aanmeldingen, zullen op 14 september 2018 de startups die de strenge selectie doorgekomen zijn zich presenteren. Middels een interactief programma krijgen de bezoekers de kans de startups te leren kennen’, zo laat event-manager Liselotte Westerveld weten.

Volgens wethouder Joost van Keulen (VVD) van economische zaken wil de gemeente Groningen ‘ambitieuze jonge ondernemers de kans geven om maatschappelijke uitdagingen op een innovatieve manier op te lossen’. Maar het mes snijdt wel aan twee kanten: voor de beginnende ondernemers kan het programma leiden tot opdrachten en daarmee tot een vliegende start voor hun bedrijf doordat de gemeente op treedt als eerste klant.

Aantrekkelijk voor de startups is ook dat zij in het programma Startup in Residence vijf maanden lang intensieve begeleiding krijgen om hun oplossingen te bedenken voor hele uiteenlopende problemen, zoals het verlagen van het energieverbruik in sporthallen, het verminderen van afval of het verhogen van het percentage jonge sporters

Tien challenges
In totaal is er een tiental ‘challenges’ waar de startups zich voor konden inschrijven. Daarnaast is er ook een ‘wildcard’ voor jonge ondernemers die zelf een concreet maatschappelijk probleem zien en daar een oplossing voor bieden. Die challenges staan op de website van www.foundedingroningen.com en zijn erg gevarieerd: Hoe kun je bijvoorbeeld het water van de Diepenring gebruiken als energiedrager voor onder andere gemeentelijke gebouwen? Of hoe kunnen we parken beter beschermen bij onverwachts grote bezoekersaantallen?

Op 14 september begint dus het Startup in Residence programma. Na vijf maanden heeft de gemeente de kans om de oplossing in te kopen en de startup op deze wijze een snelle start te bezorgen.

Startup in Residence
Startup in Residence  in Groningen is een programma van Founded in Groningen in samenwerking met Campus Groningen, Groningen Seaports, de Provincie Groningen en Gemeente Groningen. In Amsterdam start dit jaar de vierde editie van dit programma. Ook in steden als Den Haag, Utrecht en een aantal ministeries zijn reeds programma’s gestart.

Gerelateerd Innovatie
'Startup in Residence': originele antwoorden op problemen in Groningen start vrijdag
'Startup in Residence': originele antwoorden op problemen in Groningen start vrijdag