Economie

27 MAART 2019

Studenten Alfa-college, bedrijven en Taalambassadeurs samen in de bres tegen laaggeletterdheid

Onder de naam DigiTaalBeter zetten studenten van het Alfa-college samen met bedrijven en Taalambassadeurs het thema laaggeletterdheid en het omgaan met de computer op de werkvloer in de spotlights. In dit project werken studenten van de opleidingen Mediavormgeving en Marketing & Communicatie van het Alfa-college locatie Boumaboulevard in de periode van 26 april tot 5 juli allerlei opdrachten uit van bedrijven en organisaties, om de digitale werkomgeving toegankelijker te maken voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. De eindproducten die hieruit voortkomen worden tijdens de Week van de Alfabetisering (september 2019) gepresenteerd.

Bij de aftrap van dit project droegen diverse organisaties alvast ideeën aan om aandacht te geven aan laaggeletterdheid op de werkvloer: Afvalverwerking Stainkoeln, Alba Recycling, gemeente Groningen, GKB, Groninger Forum, Iederz, Metaal- en Scheepsbouw Opleidingen (MSO), Stichting Lezen & Schrijven en OTP. Daar waren ook ervaringsdeskundigen bij aanwezig: de Taalambassadeurs die uit eigen ervaring weten wat laaggeletterdheid in de dagelijkse praktijk betekent en die getraind zijn om uiteenlopende doelgroepen, van politici tot laaggeletterden, te overtuigen van het belang van goede basisvaardigheden voor iedereen.

Voorbeelden van opdrachten
Voorbeelden van opdrachten zijn het optimaliseren van een website waardoor het gemakkelijker wordt voor medewerkers en klanten om bij de juiste gegevens te komen, maar ook het vereenvoudigen van bijvoorbeeld een ziekmeldprocedure.

DigiTaalBeter voor bedrijven: meld u aan!
In Nederland zijn er 2,5 miljoen mensen die moeite hebben met taal, lezen, schrijven, rekenen en/of digitale vaardigheden. Misschien herkent u dit ook bij een aantal van uw medewerkers/vrijwilligers. 

Sluit u zich dan aan bij DigiTaalBeter en denk mee over een interessante opdracht voor onze studenten! Neem voor aanmelding of vragen op met Simone van Leusden, sc.vanleusden@alfa-college.nl of via 0800 – 8100. Daarnaast biedt het Alfa-college ook cursussen en workshops aan op het gebied van taal, rekenen en digitale vaardigheden.

Gerelateerd Economie
Studenten Alfa-college, bedrijven en Taalambassadeurs samen in de bres tegen laaggeletterdheid
Studenten Alfa-college, bedrijven en Taalambassadeurs samen in de bres tegen laaggeletterdheid