Economie Innovatie Duurzaamheid

10 OKTOBER 2018

Stad-Groningse bedrijven genomineerd voor Social Impact Award

Twee ondernemingen uit de stad Groningen en twee uit de provincie zijn genomineerd voor de Social Impact Award 2018. Dat is een onderscheiding voor startende bedrijven die niet alleen winst maken, maar die ook van grote sociale en maatschappelijke betekenis kunnen zijn. De prijs wordt woensdag 17 oktober uitgereikt. Welke Groninger bedrijven zijn genomineerd?

De genomineerde bedrijven zijn: Vector-i uit Groningen, Enie.nl uit Groningen, Coöperatie Klooster & Buren uit Kloosterburen en De Woeste Grond uit Musselkanaal.

Volgende week oensdag 17 oktober wordt tijdens ‘Social Impact Day Noord’ in De Oosterpoort voor de derde keer de Social Impact Award uitgereikt aan de meest veelbelovende startende sociale onderneming van Noord-Nederland.

Stimuleringsprijs
De winnaar van deze prestigieuze prijs wint een geldbedrag van €1.500,-, een coachingstraject ter waarde van €10.000,- en een hoop verdiende publiciteit. Om mee te kunnen dingen naar de Award, moet de onderneming aan de volgende criteria voldoen: de onderneming heeft een positieve impact op de samenleving; heeft een gezond en (grotendeels) zelfstandig verdienmodel; is minder dan vijf jaar actief en is gevestigd in Noord-Nederland (Groningen, Drenthe of Friesland).

Unicum: vier finalisten
Uit 32 aanmeldingen heeft een vijfkoppige jury vier sociale ondernemingen geselecteerd. Dit is anders dan voorgaande jaren, waar er steeds drie finalisten waren. De jury licht toe: ‘De kandidaten zijn stuk voor stuk prachtige bedrijven die ondernemerschap inzetten om een maatschappelijke verschil te maken. De diversiteit is groot dit jaar en we hebben uiteindelijk besloten alle vier door te laten gaan als finalist. We mogen erg trots zijn dat we in Noord-Nederland zulke pareltjes gevestigd hebben!

De finalisten
De eerste finalist is De Woeste Grond uit Musselkanaal: het beste alternatief voor de bio-industrie. De Woeste Grond verkoopt dier-, mens- én milieuvriendelijk vlees uit Noord-Nederland. Stressvrij en diervriendelijk. Deze ‘meukvrije natuurslagerij’ geeft – naast heerlijke vleesproducten – ook workshops en voorlichting om het bewustzijn rondom vleesconsumptie te vergroten.

Ook Vector-i uit Groningen is finalist. Circulair ondernemen zie je steeds meer. Vector-i is een circulair ontwerpend architectenbureau. Met hun architectuur willen zij de circulaire economie tot stand brengen. Duurzaamheid in plaats van tijdelijkheid. Vector-i pioniert en wil circulair ontwerpen en bouwen gemeengoed maken.

Dan is er Enie.nl uit Groningen. Zonne-energie is beter voor het milieu én dankzij Enie.nl toegankelijk voor iedereen – huurders, kopers, bedrijven, kleine en grote portemonnees. Het eerste bedrijf in Noord-Nederland gecertificeerd als B-Corp. Ook geven zij lezingen en helpt Enie.nl het klimaatbewustzijn te vergroten.

Tot slot is Coöperatie Klooster & Buren uit Kloosterburen finalist. Dit bedrijf, begonnen als burgerinitiatief, werkt vanuit de omgeving samen om historie, natuur en cultuur te behouden. Zo krijgen monumentale gebouwen een herbestemming. worden ontmoetingen georganiseerd, banen gecreëerd, streekproducten gemaakt en verkocht, krimp tegengegaan, appartementen verhuurd, zorgteams geregeld en nog veel meer.

Criteria voor deelname
De jury bestaande uit Carl Drenth, Petra Oden, Anja Kanters, Jan Willem Wennekes en Adriaan Pals, zelf winnaar van de award in 2016, zijn elk op hun eigen manier en vanuit hun eigen expertise betrokken bij sociaal ondernemerschap.

Meer informatie is te lezen op www.socialimpactdaynoord.nl/award

Gerelateerd Economie Innovatie Duurzaamheid Bedrijvenvereniging WEST Bedrijvenvereniging Zuidoost VBNO GCC
 Stad-Groningse bedrijven genomineerd voor Social Impact Award
 Stad-Groningse bedrijven genomineerd voor Social Impact Award