21 JANUARI 2015

Tweede jeugd voor oude postkantoorgebouw in Munnekeholm

Bijna alle Stadjers kennen het,  het voormalige postkantoor op de hoek van de Munnekeholm en Schuitemakersstraat. Acht jaar geleden verbouwde Lefier de bovenverdiepingen tot studentenkamers. De benedenverdieping stond een tijdje leeg, maar heeft nu ook een nieuwe invulling gekregen.

Sinds kort heeft de benedenverdieping voor lange periode een nieuwe bestemming gekregen. Fitnessketen TrainMore heeft er op 5 januari 2015 een nieuwe vestiging geopend. Op de plek waar u misschien ooit in de rij stond om een pakketje te versturen of postzegels te kopen, staan nu spinningtoestellen, roeiapparaten en loopbanden. In de kelderruimte, waar voorheen de opslag van het postkantoor was, zijn kleedkamers en douches ingericht.

beschermd stadsgezicht

Uiteraard was een verbouwing nodig om de verouderde kantoorruimte in topconditie te brengen voor een modern fitnesscentrum. Daarbij is zoveel mogelijk rekening gehouden met de oorspronkelijke architectuur, zodat het gebouw zijn karakteristieke uitstraling behoudt. Het gebied rond het A-kerkhof is beschermd stadsgezicht. Aan de buitenzijde van het gebouw is daarom niets veranderd. Ook de inrichting binnen is uitgevoerd met respect voor het ontwerp dat bouwmeester Cornelis Peters maakte in het begin van de twintigste eeuw.

Met de opening van het fitnesscentrum is het gelukt om een oud gebouw weer bestaansrecht te geven en keert de bedrijvigheid en de levendigheid terug in deze hoek van het A-kerkhof.

studio’s voor studenten en jongeren

In 2004 kochten Lefier en de gemeente het postkantoor van de onroerend goed maatschappij KPN telecom, waarna de begane grond nog een aantal jaren werd verhuurd aan Postkantoren B.V. De bovenverdiepingen werden in 2007 door Lefier verbouwd tot 62 sfeervolle, ruime studio’s. Sindsdien is het een gewilde woonplek voor studenten en jongeren.

Tegelvloer

Het markante gebouw uit 1909 is met zijn neogotische bouwstijl een echte blikvanger aan het A-Kerkhof. Een eeuw lang was het in gebruik als postkantoor, totdat TNT Post in 2009 de loketten sloot. Vele stadjers herinneren zich vast nog de imposante hal met het glazen plafond en de zwart-witte tegelvloer.

 

 

Gerelateerd
Tweede jeugd voor oude postkantoorgebouw in Munnekeholm
Tweede jeugd voor oude postkantoorgebouw in Munnekeholm