11 JANUARI 2018

‘Uitverkochte’ Nieuwjaarsreceptie Noord-Nederland met minister Eric Wiebes als speciale gast

In een bomvol MartiniPlaza was tout ondernemend en bestuurlijk Noord-Nederland gisteravond aanwezig op de Nieuwjaarsreceptie Noord-Nederland. Terwijl buiten de laatste dranghekken weggehaald werden van de demonstratie eerder op de avond rond het bezoek van de minister, ontving Janine Abbring op zeer ontspannen wijze haar gasten op het podium: Tjeerd van Bekkum, CEO European Capital Leeuwarden Friesland 2018, minister Eric Wiebes en Mohamed Yusuf Boss, danser en dansondernemer in Groningen.

Vanaf 26 januari is Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa. Volgens Tjeerd van Bekkum een uitgelezen kans voor de drie noordelijke provincies om aan Europa te laten zien waartoe wij in staat zijn waar het gaat om kunst en cultuur. Hij gaf een korte toelichting op het programma, dat varieert van grote optredens zoals The Giants tot een heel programma rondom fossielvrij voortbewegen.

Een mooie brug naar de tweede gast, minister Eric Wiebes. Janine Abbring, zelf zeer betrokken bij het aardbevingsgebied, voerde een zeer ontspannen en open gesprek met hem, met uiteraard als eerste insteek zijn visie op hoe verdere bevingsellende te voorkomen is. Eric Wiebes stelde dat de eerste prioriteit een goede afhandeling van de schade is. Hij had zijn eerdere bezoek aan Zeerijp niet als onaangenaam ervaren, want, zo stelde hij, ‘Ik ben het in essentie helemaal met deze mensen eens.’ Op de vraag wat hij anders gaat doen dan zijn voorganger Henk Kamp antwoordde de minister dat hij het regeerakkoord aan zijn kant heeft: in het verleden werd de schadeafhandeling als een privaat iets gezien, we vonden het normaal dat de NAM de schade vaststelt en bepaalt hoe de verstevigingsoperatie uitgevoerd zou moeten worden. Dat vinden we nu raar, aldus Eric Wiebes.

Van een nadeel een voorsprong maken
Janine Abbring bracht het gesprek vervolgens terug naar het oorspronkelijke onderwerp, het effect van cultuur op de noordelijke economie, door haar zorgen te uiten over het verlies van cultureel erfgoed in Groningen. Maakt Den Haag zich daar ook zorgen over? Ja, wel degelijk, aldus Eric Wiebes, maar ‘overschat mijn rol daarin niet en vooral, onderschat de rol van het lokaal bestuur daarin niet.’ Investeringen kunnen van een nadeel een voorsprong maken, bijvoorbeeld door fraaie toepassing van Groningse architectuur maar ook op het gebied van het energielabel. Volgens de minister is de koppeling Economische Zaken en Klimaat in het noorden al lang een feit en is het noorden daardoor meer dan gemiddeld op de toekomst gericht, waar het gaat om energie, maar ook bijvoorbeeld Healthy Ageing. Noordelijke samenwerking is daarin van groot belang, aldus Eric Wiebes: hoofdkantoren vestigen zich hier niet automatisch, die moet je samen komen halen.

Mohamed Yusuf Boss: ‘Vuur is waar je het creëert’
Ook de derde gast, Mohamed Yusuf Boss, danser, docent en cultureel ondernemer, is groot pleitbezorger van culturele samenwerking in Noord-Nederland. Zijn missie is om creatieve jonge mensen in het noorden te houden en te laten zien dat hier alles te halen is. Maar, zo vroeg Janine Abbring, zitten die creatievelingen niet liever in de randstad, dichter bij het vuur? Nee, zo stelde Mohamed Yusuf Boss met grote overtuiging, met goed ondernemerschap, ook onder bijvoorbeeld dansers, schep je zelf de kansen in het noorden: ‘Vuur is waar je het creëert!’ Een uitspraak die veel bijval oogstte van de duizend aanwezigen in MartiniPlaza.

De Nieuwjaarsreceptie Noord-Nederland is een initiatief van Stichting Noord-Nederland, een groep Noordelijke ondernemers die streeft naar meer samenwerkingsverbanden binnen de drie Noordelijke provincies Drenthe, Friesland en Groningen. 

 

Gerelateerd
‘Uitverkochte’ Nieuwjaarsreceptie Noord-Nederland met minister Eric Wiebes als speciale gast
‘Uitverkochte’ Nieuwjaarsreceptie Noord-Nederland met minister Eric Wiebes als speciale gast