Innovatie

25 MAART 2015

Underground: Serious fun voor chirurgen UMCG én de rest van de wereld

Underground is uniek in de wereld en een primeur voor het UMCG, in samenwerking met Grendel Games en LIMIS uit Leeuwarden. Wat is Underground? Een spannend spel voor de Nintendo Wii U. Bijzonder? Ja, maar niet daardoor. Underground is namelijk ontwikkeld én voor chirurgen als training voor het doen van laparoscopie-operaties én voor de entertainmentindustrie. Het krijgt over de hele wereld laaiende kritieken van zowel de medische pers als de gamespers. En dat maakt Underground uniek. Het spel is inmiddels op de markt en de controllers waarmee de chirurgen met het spel hun vaardigheden oefenen zijn vandaag gearriveerd in het UMCG.

Aan de wieg van deze serious game staan Henk Ten Cate Hoedemaker, chirurg in het UMCG, en Jetse Goris, Consulent Medische (Vervolg)opleidingen van het Wenckebach Instituut van het UMCG. “Zo’n zes jaar geleden ontstond het idee om iets te ontwikkelen dat voor (aankomende) chirurgen leuker is om te oefenen voor een laparoscopie, dan de simulator die we hier in het UMCG hebben”, vertelt Goris.

Vaardigheden oefenen

Laparoscopie is een operatietechniek die uitgevoerd wordt via kleine sneetjes in de buik. De chirurg bedient de instrumenten met een soort handvatten en ziet op een beeldscherm zijn of haar verrichtingen. “Dit vergt hele specifieke motorische vaardigheden die veel en vaak geoefend moeten worden. Maar de praktijk wijst uit dat het oefenen met de simulator als saai wordt ervaren. Wij bedachten dat het misschien mogelijk was om een spel te ontwikkelen waarmee je én die vaardigheden oefent én dat leuk en uitdagend is om te spelen en te blijven spelen.”

Een heel lang verhaal kort: het UMCG richtte samen met gameontwikkelaar Grendel Games uit Leeuwarden en LIMIS (Leeuwarden Institute for Minimally Invasive Surgery) het bedrijf Cutting Edge op, om een dergelijk spel te ontwikkelen. En nu, zes jaar later, is daar Underground. “Uniek, omdat het een leuk spel is dat gewoon op de Wii U te spelen is; mijn dochtertje kan het ook spelen. Uniek omdat het, uitgebreid met de speciale operatiecontrollers, een uitstekende oefening is voor chirurgen, zoals de resultaten van het promotieonderzoek van Maarten Jalink vorig jaar heeft aangetoond. En uniek omdat het zo goed scoort op die beide terreinen: als entertainment en als serious game.”

Inmiddels hebben het UMCG en zorgverzekeraar De Friesland geïnvesteerd in Grendel Games, om met deze kapitaalinjectie de ontwikkeling van serious games voor de gezondheidszorg te stimuleren.

Lovende kritieken over de hele wereld

Het spel Underground heeft inmiddels twee keer de Dutch Gaming Award gewonnen en is door Forbes uitgeroepen tot een ‘game that can change the world’. De makers zijn uitgenodigd voor prestigieuze fora zoals Tedmed talk Athene en de Techtalk Google Mountainview in San Francisco en kregen daar ronkende reviews.

Meer over Underground: www.undergroundthegame.com

Gerelateerd Innovatie
Underground: Serious fun voor chirurgen UMCG én de rest van de wereld
Underground: Serious fun voor chirurgen UMCG én de rest van de wereld