Economie

12 JANUARI 2017

Van Hulley start met steun gemeente Groningen eigen mbo-traject: drempelloze mbo-variant is zeer succesvol

Het Groningse naaiatelier Van Hulley heeft een eigen ‘drempelloze’’ mbo-opleiding ontwikkeld, samen met o.a. het ROC Noorderpoort en met steun van de gemeente Groningen. Deze eigen opleiding is een verbeterde voortzetting van de zogenaamde AKA opleiding, die bijzonder aantrekkelijk was voor veel bedrijven en leerlingen, maar waar het Rijk een einde aan maakte. 

Het is ergens in het voorjaar van 2016 dat duidelijk wordt dat de AKA-opleiding definitief stopt. Op dat moment is de tweede lichting vrouwen van de sociale onderneming Van Hulley halverwege hun opleidingsjaar, en bereidt zich voor op het behalen van het diploma in juni. Het plaatst de oprichter van het bedrijf, Jolijn Creutzberg, direct voor een probleem.
 

 "Het enige alternatief dat geboden kon worden was de entree-opleiding. En daarvoor moet je bij de start meteen een specifieke richting kiezen. Dat staat nou juist helemaal haaks op wat wij voor onze vrouwen zo nodig hebben!" De AKA was namelijk de enige brede, algemene en drempelloze mbo-variant om de arbeidsmarkt gekwalificeerd te kunnen betreden.

Onbegrijpelijk

Van Hulley is een naaiatelier in Groningen, waar vrouwen met grote afstand tot de arbeidsmarkt gedurende een jaar werkervaring opdoen door het maken van boxershorts en tegelijkertijd met elkaar naar school gaan. Na een jaar halen ze hun diploma en stromen ze door. Met geweldig resultaat: er wordt vrijwilligerswerk gedaan in het belang van de gemeenschap. Er zijn mbo-vervolgopleidingen gestart, eigen bedrijven opgezet en een aantal hebben een betaalde baan bemachtigd. Dit alles na het jaar bij Van Hulley. “Van de gediplomeerden is 89% op de een of andere manier weer aan de slag en in elk geval niet terug op de bank gekomen", aldus een trotse Creutzberg, "en daarbij is de beslissing om de opleiding toe te voegen aan de werkervaringsplekken een absolute succesfactor gebleken".

 

Onbegrijpelijk vindt ze het dan ook dat de AKA-opleiding, die zorgde voor een zeer breed opgezette algemene werknemersvaardigheden verwerving, van rijkswege is afgeschaft. "Ik snap echt het idee wel achter de entree-opleidingen, maar je moet mijns inziens iets blijven bieden dat zó breed is dat iemand die nog niet weet waar zijn of haar talenten liggen ook de mogelijkheid heeft om aan onderwijs deel te nemen. Ik zie elke dag op het atelier wat opleiding kan doen met het zelfvertrouwen van mensen. Het heeft een ontzettend grote impact."

 

Drie partijen voor één doel

Tegen de gevestigde orde ingaan is iets dat Creutzberg al vaker deed en dus ging ze op zoek naar een oplossing, waarbij ze zich niet hoefde te persen in een mal die geen recht deed aan haar ideeën. Zo creëerde collega Melanie Doherty een eigen Van Hulley opleidingstraject samen met de Stichting Lezen & Schrijven en het ROC Noorderpoort. Vanuit deze drie partijen en met enthousiaste taalcoach- vrijwilligers van Humanitas, wordt nu maximaal ingezet op het ontwikkelen van taal, rekenen, werknemersvaardigheden en zelfontplooiing. "Het is ongelofelijk hoe gemotiveerd deze vrouwen zijn", aldus Doherty die in mei bij Van Hulley kwam en de vrouwen ook traint en coacht om hun vaardigheden te ontwikkelen. “Er zit zo veel ambitie in deze vrouwen als je eenmaal het vlammetje aangewakkerd hebt." Doherty is vol vertrouwen dat ook de vrouwen van deze groep, die in augustus startte met het nieuwe programma, zonder problemen een plek zal vinden die hen dichterbij hun droombaan brengt.

 

Gemeente Groningen voor social impact

Ondertussen is er binnen de gemeente Groningen steeds meer steun te vinden voor sociaal ondernemerschap en nieuwe vormen van het aanpakken van maatschappelijke problematiek in de stad. Het succes van Social Impact Day Groningen in november vorig jaar was al een bewijs dat het fenomeen steeds meer gedragen wordt. Toen Creutzberg zich genoodzaakt zag om een maatwerktraject aan te moeten bieden waar geen Rijks bekostiging tegenover stond, vond zij de gemeente aan haar zijde. "Dat vind ik echt top", aldus de sociaal ondernemer, "dan laat je als gemeente zien dat je open staat voor initiatieven die vanuit de stad zelf komen."

 

'Van Hulley Upcyclet, Ook De AKA-opleiding'

Dinsdag 17 januari wordt de samenwerking gevierd in The Big Building, thuisbasis van Van Hulley. Onder de titel 'Van Hulley Upcyclet, Ook De AKA-opleiding' komen alle deelnemende partijen aan het woord, evenals een aantal naaisters, die vertellen wat het traject hen tot nu toe bracht. Rond 12:45 uur vindt de officiële ondertekening plaats. Niet omdat officiële lintjesknipperij zo leuk is, "maar omdat het goed is om te laten zien dat als je echt dingen wil veranderen, het een kwestie is van gewoon DOEN. De rest volgt vanzelf".

Minister Bussemaker (zelf ook in het bezit van een echte Van Hulley) is ook uitgenodigd.

 

Gerelateerd Economie
Van Hulley start met steun gemeente Groningen eigen mbo-traject: drempelloze mbo-variant is zeer succesvol
Van Hulley start met steun gemeente Groningen eigen mbo-traject: drempelloze mbo-variant is zeer succesvol