Verenigingsnieuws Duurzaamheid

08 JUNI 2018

VBNO bijgepraat over energiebesparing bedrijfspanden

Welke energiebesparingsmaatregelen kunnen ondernemers nemen? Zijn daar subsidiemogelijkheden voor? Waar kunnen ze terecht voor vragen aan de gemeente? Deze en vele andere vragen over energiebesparing kwamen vorige week aan de orde tijdens de algemene ledenvergadering van ondernemersvereniging VBNO. Deze werd gehouden in het bezoekerscentrum Reitdiep van het Groninger Landschap in Noordwolde.

Enkele tientallen VBNO-leden waren naar de voorjaarvergadering, onder leiding van voorzitter Guus Vries, gekomen. Aanvankelijk zou wethouder Matthias Gijsbertsen (GroenLinks) er het woord voeren, maar in verband met ziekte moest hij afzeggen. Twee medewerkers van de gemeente Groningen, gespecialiseerd in energiebesparing bij bedrijven, Miranda Hoeksema en Irma Noorbergen, gaven in zijn plaats tekst en uitleg over mogelijkheden tot subsidiebesparing.

De ambitie van de gemeente dat Groningen energieneutraal moet worden, zal ook consequenties krijgen voor bedrijfspanden en kantoorgebouwen. Zo zullen alle bedrijfspanden in het jaar 2023 “label C” moeten zijn, een kwalificatie voor een mate van energie-zuinigheid.

De gemeente Groningen werkt samen met de vier bedrijvenverenigingen aan de oprichting van een platform voor ondernemers onder de naam: ‘’Groningen werkt slim”. Daar kunnen bedrijven straks terecht met al hun vragen over energiebesparing en de subsidiemogelijkheden die daar voor zijn.

Fondsprojecten

Tijdens de vergadering werden voorstellen aangenomen voor bijdragen uit het Fonds Ondernemend Groningen aan organisaties uit het VBNO-gebied. Zo gingen de leden akkoord met het voorstel om een bijdrage te leveren aan de uitvoering van de Groninger Retail Agenda, om weer deel te nemen aan de Promotiedagen en om een bijdrage te leveren aan nieuwe beveiligingscamera’s voor winkelcentrum Lewenborg.

Markeringspunten en Welstand

Voorzitter Guus Vries meldde dat er nog geen toestemming van de gemeente is om opvallende markeringspunten te plaatsen langs de oostelijke ringweg, die automobilisten wijzen naar de bedrijventerreinen. De VBNO wil langs de ringweg graag opvallende, iconische wegwijzers van plaatsen, maar de Welstandscommissie gaat daar niet mee akkoord. Die vindt, aldus voorzitter Guus Vries, dat het kunstobjecten moeten zijn. Dat zou echter leiden tot een aanzienlijke kostenverhoging voor aanpassingen aan het ontwerp. "Dat is wel zeer frustrerend: we zijn jaren mee bezig geweest aan de voorbereiding. Ons voorstel is nog niet definitief van tafel, we hopen dat we er toch nog uit zullen komen", aldus Guus Vries.

 

Gerelateerd Verenigingsnieuws Duurzaamheid VBNO
VBNO bijgepraat over energiebesparing bedrijfspanden
VBNO bijgepraat over energiebesparing bedrijfspanden