18 SEPTEMBER 2019

Eerstejaars Bedrijfskunde studenten direct met praktijk aan de slag in Hamelhuys

Er is veel belangstelling voor een nieuwe, korte HBO-opleiding ‘Bedrijfskunde in drie jaar’, zo bleek tijdens een bijeenkomst voor studenten die werkten aan een project voor het Hamelhuys.

De eerstejaars studenten van de opleiding ‘Bedrijfskunde in drie jaar’ van de Hanzehogeschool Groningen zijn hun opleiding begonnen met projectenwerk voor het Hamelhuys in Groningen, de zogenaamde Vliegende Start. Deze opleiding is specifiek voor de zogenaamde ‘slimme doeners’: VWO-ers en / of studenten die na een jaartje universiteit om diverse redenen op zoek zijn naar een andere opleiding en dan vaak bij deze uitkomen: de mogelijkheid om een HBO-opleiding in drie jaar af te ronden. Inmiddels alweer voor het vierde jaar en elk jaar een klas vol met zulke studenten. Dit jaar veel zelfs, namelijk 33. 

Bernoud Jonker, één van de begeleidende docenten, over deze vorm van onderwijs en de Vliegende Start. “Het is heel eenvoudig: traditioneel is de insteek om studenten te doceren over bijvoorbeeld Marketing, een onderdeel van Bedrijfskunde. Het is naar onze mening echter veel leerzamer om studenten Marketing toe te laten passen bij echte, concrete organisaties en bedrijven.”

En dat is precies wat gebeurd is bij het Hamelhuys vorige week, waar het aan de Johan de Wittstraat drie dagen lang een drukte van belang was met komen en gaan van deze studenten.

 Josje Hamel, directrice van de stichting Hamelhuys (een inloophuis voor (ex-)kankerpatienten en naasten in Groningen en recentelijk ook Zuidlaren) en alweer voor het derde jaar de opdrachtgever van de Vliegende Start vroeg aan de studenten unieke acties te bedenken die door het Hamelhuys georganiseerd kunnen worden met als doel geld in te zamelen en / of bekendheid voor het Hamelhuys te genereren.

 In liefst zes groepen gingen de studenten hiermee aan de slag, onder begeleiding van de docenten en een vijftal tweedejaars studenten die als coach optraden.

Extra kennis en informatie kregen de studenten gedurende de dagen ook aangereikt. Zo kwam bijvoorbeeld Lian de Boer, adviseur Economische Zaken bij de gemeente Groningen, langs om haar ervaringen te delen op het gebied van netwerken en ondernemend zijn.

Het resultaat was er uiteindelijk naar, woensdagmorgen kreeg de directie van het Hamelhuys direct toepasbare ideeën aangereikt op het gebied van events, netwerken, social media en nog veel meer bedrijfskundige onderwerpen. Presentaties die in de middag nog eens dunnetjes over gedaan werden bij de Hanzehogeschool voor docenten en teamleiders met nu meer nadruk op het lerende effect in de opdracht waar in de ochtend met name het resultaat centraal stond.

Bas Baalmans, de andere begeleidende docent en managing director GDBC, over het concept: “De vliegende start is een perfect begin voor een studie toegepaste Bedrijfskunde. Het zorgt voor een eerste kennismaking met een organisatie en haar uitdagingen, er wordt gezocht naar oplossingen en onderbouwingen en er wordt afgesloten met reflecteren over de gedane uitvoering. Iets waar we als docenten in onze vervolgmodules direct op voort kunnen borduren.” 

 

 

Gerelateerd
Eerstejaars Bedrijfskunde studenten direct met praktijk aan de slag in Hamelhuys
Eerstejaars Bedrijfskunde studenten direct met praktijk aan de slag in Hamelhuys