Economie

28 AUGUSTUS 2019

Veel Groningse ondernemers bij 28 augustus lezing

Leden van de Commercieele Club Groningen, de Groningen City Club, Bedrijvenvereniging West en andere ondernemersverenigingen waren woensdagmorgen in groten getale aanwezig bij de traditionele 28 augustus lezing in de aula van het Academiegebouw. De lezing, opnieuw gewijd aan het thema ‘Vrijheid’, werd uitgesproken door Herman Pleij, emeritus-hoogleraar Nederlandse Letterkunde.

Gastheer tijdens de lezing, mede georganiseerd door de Koninklijke Vereeniging van Volksvermaken, was burgemeester Peter den Oudsten. Hij, en diverse wethouders, waren vervolgens gastheer voor een wandelend buffet in het oude Stadhuis, waar veel ondernemers voor waren uitgenodigd.

Lezing Herman Pleij

Herman Pleij behandelde de vraag of we in Nederland misschien ‘te veel vrijheid’ hebben, en ging in op een paar specifieke kenmerken van Nederlanders. Hij deed dat op zo’n lichtvoetige wijze, dat er af en toe lachsalvo’s uitbarstten. ‘Jee, is die man cabaretier op wetenschapper?’, vroeg een van de aanwezigen zich af.

Herman Pleij stelde dat Nederland eigenlijk al sinds de vroege middeleeuwen ‘op meedogenloze wijze’ omspringt met de eigen grond. Eerst werd al het hout in Holland omgehakt,  vervolgens zeer veel turf, en tenslotte het aardgas. ‘Wij hebben in het westen zwaar boter op ons hoofd wanneer we Brazilië kapittelen voor het kappen van bossen. Eeuwenlang hebben wij hier precies hetzelfde gedaan”.

Ook stelde Pleij vast dat er in de wereld een “sorry cultuur” is ontstaan, waarbij we sorry zeggen voor zaken die in het verleden fout zijn gegaan. “Dat heeft iets absurds, want het is niet adequaat. Het kan ook gevaarlijk zijn, want je kunt ook sorry zeggen om maar van gezeur af te zijn’.

Vrijheidslezing of 28 augustus lezing

De Vrijheidslezing, ofwel de 28 augustuslezing, is onderdeel van de festiviteiten ter gelegenheid van Groningens Ontzet. De rede is sinds 2011 de opvolger van het 28 Augustus Debat.

Vorig jaar maakte historicus Rob de Wijk zijn opwachting in de Aula van de Rijksuniversiteit. Hij sprak toen over zijn in 2017 verschenen boek ‘De nieuwe revolutionaire golf’, dat als ondertitel heeft ‘Waarom burgers zich van hun leiders afkeren’.

Wethouder Chakor bij de ontvangst na afloop van de lezing
Wethouder Chakor bij de ontvangst na afloop van de lezing
Leden van de Commercieele Club Groningen
Leden van de Commercieele Club Groningen
Enkele zeventiende eeuwse soldaten
Enkele zeventiende eeuwse soldaten
Gerelateerd Economie
Veel Groningse ondernemers bij 28 augustus lezing
Veel Groningse ondernemers bij 28 augustus lezing