Bereikbaarheid

19 JULI 2019

Voorbereidingen voor inschuiven Helperzoomtunnel in volle gang

Vanaf woensdag 31 juli wordt de Helperzoomtunnel op z’n plek onder het spoor geschoven. Combinatie Herepoort is volop bezig met alle voorbereidende werkzaamheden om deze megaklus te klaren. Dit weekend wordt hiervoor doorgewerkt, van 7 uur ’s ochtends tot 7 uur ’s avonds, en vanaf maandag 22 juli moeten de mensen van de aannemer 24 uur per dag aan de bak, om de deadline van 31 juli te halen.

Van woensdag 31 juli om 02.00 uur tot woensdag 7 augustus om 04.00 uur rijden er geen treinen tussen Groningen en Assen. In die periode moet de tunnel op z’n plek geschoven worden, onder het spoor door, tussen de Helperzoom en de Duinkerkenstraat. Tot die tijd wordt er hard gewerkt aan het verbreden van de schuifbaan. Hierover schuift de tunnelbak straks op zijn plek. Verder wordt de tunnelbak verstevigd met extra wapening. Naar verwachting kan de Helperzoomtunnel uiterlijk 1 april 2020 worden opengesteld voor verkeer.

De Helperzoomtunnel vormt de verbinding tussen Helpman / Coendersborg en de wijken aan de oostkant van het spoor, Europapark, De Linie en De Oosterpoortbuurt. De tunnel is toegankelijk voor auto’s, fietsers, voetgangers, bussen en hulpdiensten en vervangt voor gemotoriseerd verkeer de bestaande spoorwegovergang bij de Esperantostraat. Hier komt een extra spoor en er gaan meer treinen rijden. Daarom moet deze overgang vanwege veiligheidseisen over enkele jaren dicht en wordt deze vervangen door de Esperantotunnel, voor fietsers en voetgangers. 

Kijk live mee
De werkzaamheden rond de Helperzoomtunnel zijn live te volgen op de webcam op de website van Aanpak Ring Zuid.

Gerelateerd Bereikbaarheid
Voorbereidingen voor inschuiven Helperzoomtunnel in volle gang
Voorbereidingen voor inschuiven Helperzoomtunnel in volle gang