Economie

23 JUNI 2014

'Martinikerk alternatief voor Hunkemöllerverkoop'

Groningse ondernemers zouden samen af en toe een soort outletverkopen kunnen organiseren, om daar hun ‘winkeldochters’ aan te bieden: artikelen die enige tijd op de plank zijn blijven liggen. Wel is het dan van groot belang dat die verkoop georganiseerd wordt in gebouwen in de binnenstad, zoals de Der Aa-Kerk of Martinikerk.

En bovendien moet er sprake zijn van level playing fields waarbij er geen sprake is van valse concurrentie. Dat zegt voorzitter Bert-Jan Hakvoort van de Groningen City Club. Hij reageert hiermee op enige commotie die ontstond nadat Hunkemöller een soort lingerie-outlet had georganiseerd in Martiniplaza. Daar was niet iedereen gelukkig mee, omdat dat leidde tot concurrentie voor ondernemers in de binnenstad, ook omdat het niet alleen om verkoop van restpartijen ging alsook om spiksplinternieuwe items die net in de reguliere winkels lagen.

Volgens Hakvoort is het verstandig om nog eens goed na te denken over de problematiek, want het is nu eenmaal wel zo dat ondernemers soms met restpartijen blijven zitten. Dat geldt voor iedereen. ‘Wat is er op tegen om die spullen dan toch aan te bieden in een soort outlet-achtige verkoop? Zolang je maar wel zorgt dat het in de binnenstad te koop wordt aangeboden’, meent Hakvoort.

Volgens de GCC-voorzitter zouden er wel meerdere detaillisten per branche moeten komen. En het doel van de verkoop moet ook niet zijn om elkaar te beconcurreren, wel om samen een mooie aanbieding te doen aan de consument. Het geeft weer iets extra’s in de binnenstad en het is een mooie manier om van winkeldochters af te komen, meent Hakvoort.

‘Dat lijkt me veel beter dan zoals Hunkemöller het deed. Want als bedrijven zonder wortels in de Groningse binnenstad hier gaan dumpen, dan is dat “cherry picking”: daar zijn we geen voorstander van. Iedereen moet de kans geboden worden om in een soort outletvoorziening artikelen aan te bieden en dus wel in de binnenstad, zodat de consument na afloop lekker de terrasjes op kan zoeken om daar uit te blazen.’

Gerelateerd Economie GCC
'Martinikerk alternatief voor Hunkemöllerverkoop'
'Martinikerk alternatief voor Hunkemöllerverkoop'