Duurzaamheid

18 MAART 2016

Wethouder geeft startsein voor ‘Energiecommunity’ bedrijventerrein Zuidoost

Wethouder Joost van Keulen heeft vrijdag officieel de ‘Zo Bright Energiecommunity’ geopend.  Deze community richt zich op ondernemers en bedrijven op het bedrijventerrein Zuidoost ,en heeft als doel het stimuleren en aanjagen van ander- en nieuw energiegebruik, het verzamelen van ideeën van ondernemers over vernieuwend energieverbruik en het geven van informatie over energie-ontwikkelingen. Het bedrijventerrein zet in op een forse CO2-besparing.

De tijd van nu is er één waarin ideeën over slimmer energieverbruik niet meer door grote energiebedrijven worden opgelegd, maar in de maatschappij worden geboren en tot ontwikkeling worden gebracht. En dus ligt een community voor de hand, waarin ondernemers en ondernemingen ervaringen en gedachten delen over nieuwe, andere en betere vormen van energiewinning en energiegebruik.

In de Zo Bright Energiecommunity kunnen ondernemers op het bedrijventerrein Zuidoost bovendien hun ideeën spuien. Want elk idee op het gebied van energie is welkom en het experimenteren waard. Het uiteindelijke doel is om het bedrijventerrein te verduurzamen en CO2-neutraal te maken. Binnenkort ontvangen alle ondernemers op het bedrijventerrein een enquête om het huidige energiegebruik en de gedachten over energiebesparing en –opwekking te peilen.

De community is geïnitieerd door de gemeente Groningen, de Stichting Energy Valley en de Vereniging Bedrijventerrein Zuidoost (VBZO). Binnen de community wordt online informatie gegeven en worden via een website en social media gedachten en nieuwe ideeën gedeeld. Maar ook komen er bijeenkomsten en activiteiten waarin energiegebruik en energie innovatie belangrijke elementen zijn.

Naast praten, informatie delen en gedachten spuien, worden ook concrete projecten opgezet.

Op 1 maart startte op het bedrijventerrein Zuidoost bijvoorbeeld de grootste Nederlandse proef met een slim elektriciteitsnet bij mkb-bedrijven. Cofely, Enexis, Stichting Energy Valley, Eneco, ICT, gemeente Groningen en de Vereniging Bedrijvenpark Zuidoost (VBZO) werken samen in dit project om meer flexibiliteit op het elektriciteitsnet te krijgen. Dat is nodig om vraag en aanbod van de almaar toenemende duurzaam opgewekte energie goed op elkaar af te stemmen.

 

(Foto: Nena Borgman)

 

 

Gerelateerd Duurzaamheid Bedrijvenvereniging Zuidoost
Wethouder geeft startsein voor ‘Energiecommunity’ bedrijventerrein Zuidoost
Wethouder geeft startsein voor ‘Energiecommunity’ bedrijventerrein Zuidoost