Duurzaamheid

29 JUNI 2014

Wethouder Gijsbertsen opent eerste openbare elektrisch snellaadstation in Groningen

Op het terrein van Century Autogroep aan de Bornholmstraat in Groningen staat het eerste openbare snellaadstation voor elektrische auto’s in de provincie Groningen. Wethouder Mattias Gijsbertsen zette vrijdag met een openingshandeling het snellaadstation officieel in werking. Waar normale opladers er zes tot acht uur over doen, is een elektrische auto met een snellader binnen afzienbare tijd ‘volgetankt’, kleinere elektrische auto’s zelfs binnen twintig minuten. Voorlopig kunnen automobilisten met een elektrische auto gratis gebruik maken van de snellader. Het snellaadstation is mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van de gemeente Groningen, de provincie Groningen en Volkswagen Nederland.

In 2013 is de gemeente Groningen uitgeroepen tot de stad met de meest duurzame mobiliteit. Een mooie erkenning van het beleid van de afgelopen jaren. En ook de komende jaren wil de gemeente duurzame mobiliteit blijven bevorderen. Enerzijds realiseert de gemeente dit jaar zelf nog vierentwintig oplaadpunten in parkeergarages en op P+R terreinen. Anderzijds worden instellingen en bedrijven middels een subsidieregeling gestimuleerd om ook een openbaar laadpunt te plaatsen. Tot nu toe is er al voor achtenzestig laadpalen subsidie verstrekt.

Erik Meems, Algemeen Directeur van Century Autogroep, is trots op het feit dat het eerste openbare elektrisch snellaadstation van Groningen bij Century Autogroep aan de Bornholmstraat is gerealiseerd. De snellader past in de strategie van het bedrijf om uit te groeien tot het meest duurzame autobedrijf van Noord-Nederland. Meems: “Steeds meer mensen ontdekken elektrisch rijden en rijden op groengas als alternatief voor rijden op fossiele brandstoffen. De merken die wij vertegenwoordigen hebben ondertussen, en komen met, modellen waarmee ze op deze trend inspelen, bijvoorbeeld de Volkswagen e-up!, de Audi g-tron, de Volkswagen Golf GTE. Het snellaadstation, waar auto’s overigens met honderd procent groene stroom geladen worden, is dus een logische stap op weg naar ons streven van meest duurzame autobedrijf. Begin volgend jaar wordt er aan de Bornholmstraat een tankstation gerealiseerd waar groengas getankt kan worden.

Dat het autobedrijf duurzaamheid hoog in het vaandel heeft blijkt ook uit het feit dat het tot een selecte groep autobedrijven behoort die zich Erkend Duurzaam (Plus) mag noemen. Meems: “wij zijn continu op zoek naar nieuwe technologische toepassingen op het gebied van duurzaamheid. Zo onderzoeken we op dit moment in samenwerking met Pon zusterbedrijf Tvilight uit Groningen in hoeverre we onze duurzame en energieneutrale panden kunnen voorzien van slimme verlichtingstechnologie. De straatverlichting op ons terrein is al voorzien van sensoren die voor de juiste hoeveelheid licht zorgen waar en wanneer dat nodig is. Hiermee besparen we niet alleen tot 80% energie, maar brengen we de lichtvervuiling tot het minimale terug.

Foto : 
Wethouder Mattias Gijsbertsen, Gemeente Groningen, verricht in het bijzijn van Erik Meems, Algemeen Directeur Century Autogroep, de openingshandeling.

Gerelateerd Duurzaamheid
Wethouder Gijsbertsen opent eerste openbare elektrisch snellaadstation in Groningen
Wethouder Gijsbertsen opent eerste openbare elektrisch snellaadstation in Groningen