Economie

21 OKTOBER 2019

WiFi-netwerken op bedrijventerreinen Groningen: oh zo handig , maar soms ook oh zo gevaarlijk!

Het is oh zo handig dat WiFi-netwerk. Je bent ‘draadloos’ verbonden met de rest van de wereld. Maar de rest van de wereld ook met jou! Criminelen maken daar soms dankbaar gebruik van.

Tijdens de collectieve surveillancerondes van Bedrijfsbeveiliging Omgeving Groningen (BBOG) - waarin gemeente, politie, veiligheidsregio en bedrijvenverenigingen samenwerken aan aan criminaliteitspreventie, beveiliging en veiligheidszorg op de bedrijvenlocaties in Groningen -  zien we in de nabijheid van kantoren en bedrijfsgebouwen op het scherm van onze mobiel de aanwezigheid van WiFi-netwerken. En als het al geen ‘normaal’ netwerk is dan is het wel een draadloze printer die op het schermpje verschijnt. Het zijn er nogal wat. Gemakkelijk voor de gebruikers.

 ‘Overal’ beschikbaar en geen gedoe met kabels. Eenmaal ingelogd, blijft het wachtwoord langere tijd hetzelfde. Als service wordt vaak een inlogmogelijkheid voor gasten aangeboden. Maar hoe gemakkelijker het wordt gemaakt, hoe gemakkelijker ook toegang aan niet welkome ‘gasten’ wordt geboden.

Dan is het netwerk niet alleen open maar in wezen zo lek als een mandje. Een beetje handige hacker zou dan zo maar eens het netwerk binnen kunnen komen. Dat is geen aantrekkelijk vooruitzicht. Uw ICT-leverancier kan u zeggen hoe het met de veiligheid van uw netwerk is gesteld en welke maatregelen u kunt nemen om van uw gastvrije woning een versterkt fort te maken.

Mobieltjes, tablets en laptops zenden ook een WiFi-signaal uit. En alweer geldt dat u het daarmee het inbrekersgilde gemakkelijk kunt maken.  Het signaal wijst de inbreker de weg naar de plek waar hij zijn slag moet slaan. Laat dus bij voorkeur geen mobiele apparatuur in uw auto liggen en als het niet anders kan: zet het apparaat en de WiFi uit.

Gerelateerd Economie
WiFi-netwerken op bedrijventerreinen Groningen: oh zo handig , maar soms ook oh zo gevaarlijk!
WiFi-netwerken op bedrijventerreinen Groningen: oh zo handig , maar soms ook oh zo gevaarlijk!