Economie

07 NOVEMBER 2018

Winnaars Groningse Ondernemers Challenge 2018: Connor Sports, Oma’s Soep, AvHaal en Fitgaaf

Connor Sports, Oma’s Soep, AvHaal en Fitgaaf: dat zijn de stad-Groningse bedrijven die de prijzen hebben gewonnen tijdens de Groningse Ondernemers Challenge 2018. Dat is een unieke prijs waarmee sociaal ondernemerschap in Groningen wordt beloond. De prijzen werden gisteren tijdens de Promotiedagen uitereikt door wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA).

Het ging bij de Groningse Ondernemers Challenge 2018 om drie vakjuryprijzen en één publieksprijs.

Publieksprijs

Marlon Connor van Connor Sports won met zijn project 'Move Together' de publieksprijs van €1000,- door de meeste van de in totaal ruim 4000 publieksstemmen voor zich te winnen. Dat was al een paar weken bekend, maar gistermiddag kreeg hij zijn prijs uitgereikt.

Een vakjury, bestaande uit Claudia van Orden (docent en onderzoeker sociaal ondernemerschap en maatschappelijke impact aan de Hanzehogeschool), Sanne Jonkers (oprichter van Werkpodium Kraack en 1 van de 3 winnaars van 2017), Carolien de Bruin (oprichter van C-change in Amsterdam én 'Alumna van het jaar 2018' van de RuG) en Stefan Wobben (mede-oprichter van Concept 7 en Srprs.me en co-auteur van het 'Handboek betekenisvol ondernemen') beoordeelden in totaal twaalf plannen die het tot finalist hadden geschopt. 

Vakjuryprijs

Dit zijn de winnaars van de drie vakjuryprijzen ter waarde van €5000,- :

Oma's Soep Groningen van Marijn Tiedemann en Anouk Delissen

AvHaal van de broers Erik en Bart Lesschen

FitGaaf! van Tom Steffens

Alle prijzen werden uitgereikt door wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA), die onder andere 'sociaal ondernemerschap' in zijn portefeuille heeft.

Begin

Dit voorjaar schreven in totaal 70 ondernemers zich in met een eerste idee. Door middel van een sterk op maatwerk gericht traject met een persoonlijke benadering kregen de ondernemers ondersteuning vanuit de Challenge om hun idee uit te werken tot een definitief projectplan met begroting. 30 ondernemers slaagden er in om tot zo'n projectplan te komen en dat te laten beoordelen door een team van de gemeente Groningen en Buro Bries, uitvoerder van deze Challenge. Van de 30 projectplannen ontvingen maar liefst 24 plannen 50% financiering van hun projectbegroting.

De ondersteuning van de deelnemers bestond -naast de financiering- uit persoonlijke feedback, workshops en netwerksessies met betrokken ambtenaren van de gemeente Groningen. Alles met als doel om de grootst mogelijke maatschappelijke impact te laten realiseren door de deelnemende ondernemers.

Vier van de 30 projectplannen ontvangen via de geldprijzen extra financiering, bedoeld om ook extra maatschappelijke impact te maken.

De komende tijd zullen alle deelnemers nog verder ondersteund worden en zal ook werk gemaakt worden van het meten van de behaalde maatschappelijke impact.

Alle foto’s: Luyda Stinissen

 

Gerelateerd Economie
 Winnaars Groningse Ondernemers Challenge 2018: Connor Sports, Oma’s Soep, AvHaal en Fitgaaf
 Winnaars Groningse Ondernemers Challenge 2018: Connor Sports, Oma’s Soep, AvHaal en Fitgaaf