Leefbaarheid

15 DECEMBER 2014

WinterWende zorgt dit weekend voor bijzondere kerstfeer in binnenstad-oost

Komende zaterdag 20 en zondag 21 december staan de Oosterstraat, Poelestraat, Steentilstraat en het Damsterkwartier in het teken van WinterWende: een kerstwandeling met een keur van zang, dans en muziek, uitgevoerd door ruim 120 studenten van Noorderpoort Kunst & Multimedia.

WinterWende is een initiatief van de ondernemers, om het winkelend publiek iets moois te bieden ion de dagen voor kerst en om extra bezoekers te trekken naar dit deel van de binnenstad. Het idee voor WinterWende is van Peter Groothuis, eigenaar van Woonn in de Poelestraat. “Ik had in Balloo een kerstvoorstelling bij de schaapskooi gezien, dat was zo sfeervol. Ik dacht, zoiets zou ik bij ons in de binnenstad-oost ook graag realiseren, het winkelend publiek op verschillende plekken op straat zo’n kerstsfeer aanbieden en op die manier ook ons gebied en de winkels hier op een positieve manier onder de aandacht te brengen.”

Groothuis benaderde Menno Drent van Body Touch Oosterstraat en Annemiek Moddeman van MoMaDesign in de Nieuweweg en gezamenlijk legden ze de vraag neer bij Kunst & Multimedia van het Noorderpoort. Groothuis: “Ik heb vaker gewerkt met studenten van Noorderpoort bij promotieacties en daar had ik goede ervaringen mee. Het is bovendien leuk om als ondernemers die verbinding met het onderwijs te maken.” Dankzij bijdragen van de ondernemers in de binnenstad-oost en GCC-gelden uit Het Fonds kon regisseur Cora Broekhuizen aangetrokken worden om het idee om te zetten in een theatraal concept.

Belangrijk uitgangspunt voor WinterWende was dat het de winkelstraten in binnenstad-oost met elkaar moest verbinden, om bezoekers opnieuw kennis te laten maken met de winkelroute in dit deel van de binnenstad. Met alle werkzaamheden van de laatste jaren was die route voor veel mensen uit beeld geraakt. Die opdracht kreeg Cora Broekhuizen van de ondernemers mee voor de uitwerking van het concept: “WinterWende bestaat uit een heel scala aan kleine acts, sfeervolle miniaturen die afzonderlijk te bekijken zijn, maar ook deel uitmaken van één groot verbindend kerstverhaal. Dat verhaal wordt verteld in drie scènes op het Damsterplein, de Oosterstraat en de Poelestraat. De kleinere acts vinden plaats verspreid over de straten die deze locaties met elkaar verbinden.”

Broekhuizen is als gastdocent verbonden aan Noorderpoort Kunst & Multimedia en werd benaderd door het impresariaat KTiMpress van Noorderpoort. Hier kunnen bedrijven en organisaties terecht met opdrachten op het gebied van kunst en cultuur, die studenten uitvoeren als onderdeel van hun studieprogramma. Broekhuizen: “Op basis van mijn concept zijn docenten van diverse opleidingen binnen Kunst & Multimedia aan de slag gegaan met de studenten. In groepjes hebben ze gewerkt aan kostuums, rekwisieten, er is een foto-expositie gemaakt en er zijn muziek-, dans- en theateroptredens voorbereid. Studenten van Evenementenorganisatie fungeren straks als een soort locatiemanagers, om het publiek te informeren over wat er allemaal te zien is.” WinterWende is dus niet alleen een mooie voorstelling, het is ook een goed voorbeeld van wat Noorderpoort ondernemers te bieden heeft.

De ondernemers zijn heel enthousiast. Drent: “We hebben in dit gebied de laatste jaren nogal wat voor de kiezen gekregen, met de bouw van de parkeergarage Damsterdiep en de plannen voor de tram. WinterWende is een mooie manier om het gebied weer te laten zien aan het winkelend publiek.” Naast alle voorstellingen hebben ondernemers in de Poelestraat en Oosterstraat ook kraampjes op straat, om de sfeer nog extra te verhogen.

WinterWende vindt op zaterdag en zondag plaats van 13.00 tot 17.00 uur, met om 16.45 uur de grote finale op het middenterras in de Poelestraat. (foto Charity op ‘t Holt)

Gerelateerd Leefbaarheid
WinterWende zorgt dit weekend voor bijzondere kerstfeer in binnenstad-oost
WinterWende zorgt dit weekend voor bijzondere kerstfeer in binnenstad-oost