Innovatie

13 APRIL 2018

XPAR Vision en STT Products ontwikkelen speciale robot voor glasindustrie

XPAR Vision uit Groningen en STT Products uit Tolbert werken samen aan de ontwikkeling van een intelligente smeerrobot voor de glasverpakkingsindustrie. Doel is om zo minder glas nodig te hebben voor de glazen verpakkingen voor voedsel en dranken, om zo kosten en energie te besparen. Naar verwachting zorgt uitvoering van het project voor 15 banen bij de beide bedrijven en 5 werkplekken bij toeleveranciers in de regio Noord-Nederland. De provincie verleent ruim 131.000 euro subsidie voor deze innovatie.

Op dit moment zijn glazen verpakkingen standaard zo’n 30 tot 40 procent dikker dan nodig. De nieuwe robot gaat veel nauwkeuriger te werk en kan de hoeveelheid glas tot ongeveer 30 procent verminderen. Dit levert een grote besparing van kosten en energie op in de glasindustrie.

XPAR Vision B.V. is specialist op het gebied van sensortechnologie voor de wereldwijde glasverpakkingsindustrie en heeft 46 medewerkers in dienst. STT Products B.V. houdt zich bezig met het ontwerpen en ontwikkelen van geautomatiseerde machines en robotcellen die bedrijfsprocessen vereenvoudigen en versnellen en heeft 25 mensen in dienst. STT gaat de machines in Tolbert fabriceren,  XPAR Vision de systemen wereldwijd verkopen.

Groningen@Work
De bijdrage van de provincie komt uit Groningen@Work, het programma voor economie en arbeidsmarkt 2016-2019. Het gaat om cofinanciering, naast een bijdrage vanuit het Operationeel Programma Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Groningen@Work is ervoor bedoeld om de regio economisch te versterken en daarmee zoveel mogelijk mensen aan het werk te helpen. Het programma omvat projecten, subsidieregelingen en fondsen waar ondernemers een beroep op kunnen doen.

Bron: provinciegroningen.nl

Gerelateerd Innovatie
XPAR Vision en STT Products ontwikkelen speciale robot voor glasindustrie
XPAR Vision en STT Products ontwikkelen speciale robot voor glasindustrie