Leefbaarheid

09 JULI 2014

Voorloper Groningen City Club had al bij WK 1986 primeur megascherm Grote Markt

De Grote Markt zal vanavond opnieuw bomvol zijn met mensen die de wedstrijd Nederland-Argentinie op groot scherm zullen volgen. Het blijkt dat deze manier van voetballen bekijken al eerder is vertoond in Groningen. Dat meldt Theo Venema, oud-voorzitter van de Groningen City Club.

De luncheditie van de Groninger Internet Courant kopte onlangs over een historisch moment op de Grote Markt, vanwege het grote WK-scherm en de prestatie van Oranje. ‘De aanwezigheid van een groot scherm op de Grote Markt was echter geen historisch feit’, herinnert Theo Venema zich.

‘Tijdens het wereldkampioenschap voetbal in Mexico in 1986 is voor het eerst in de historie een groot scherm voor het Stadhuis neergezet, waarop meerdere WK-wedstrijden op meerdere dagen live werden uitgezonden. Ook toen een geweldige ambiance op de Grote Markt, met duizenden kijkers en hoge zomerse temperaturen', aldus Venema.

Dat Oranje in 1986 niet deelnam aan de wereldtitelstrijd in Mexico, mocht de pret dus niet drukken. ‘Op en rond de Grote Markt stonden toen honderden klapstoeltjes en vele biertaps. Dit evenement was de eerste activiteit van de Vereniging City Promotie i.o., waarvan ik een van de oprichters was en sterk bij het WK-evenement was betrokken. Uit deze vereniging is is later(1995) de Groningen City Club ontstaan.’

‘Ik las in het DvhN dat het plaatsen van het scherm per keer ongeveer 30.000 euro kost'. In 1986 kostte een scherm “met toebehoren” 16.000 voor alle uitzendingen. Scherm bleef toen gewoon staan. Die kosten werden terugverdiend met het maken van reclamespotjes van (toeleverings-)bedrijven in de binnenstad, die ‘s avonds op het grote scherm werden geprojecteerd’, aldus Theo Venema.

 

Gerelateerd Leefbaarheid GCC
Voorloper Groningen City Club had al bij WK 1986 primeur megascherm Grote Markt
Voorloper Groningen City Club had al bij WK 1986 primeur megascherm Grote Markt