Economie

02 JULI 2014

Oranjekoorts loopt op, ook bij Groninger ondernemers

De WK-koorts in Groningen loopt op. Horecaondernemers in de stad verwachten dat er zaterdag, als Nederland tegen Costa Rica speelt, opnieuw vele duizenden Oranjefans naar de binnenstad komen. En niet alleen cafés spinnen garen bij het WK: ook bij voetbalspeciaalzaak Sportmaat aan het Zuiderdiep zorgen de goede prestaties van Oranje voor een rinkelende kassa.  

De WK-wedstrijd tussen Nederland en Costa Rica is ook zaterdag te volgen op een groot scherm op de Grote Markt. Volgens ondernemer Henk Wustenveld heeft de gemeente Groningen daar een vergunning voor verleend. Afgelopen zondag was de wedstrijd tegen Mexico ook al op de Grote Markt zien. Dat was volgens Wusterveld een groot succes: zo’n 4500 mensen zagen daar hoe Nederland Mexico versloeg. Er deden zich toen geen incidenten voor.

Komende zaterdag zijn Oranjefans wederom van harte welkom op de Grote Markt. Het scherm komt volgens organisator Wusterveld dan iets hoger te hangen en de ingangen worden wat breder zodat het publiek beter in en uit kan lopen.

Al die voetbalkijkers drinken vooral bier, zo merken ze bij wijnhandel Jos Beeres. ‘Of we meer wijn verkopen? Helemaal niet zelfs’, reageert Dirk Vliegenthart van de wijnzaak in de Oude Boteringestraat. ‘Bij voetbal hoort blijkbaar een thuistapje en geen goed glas wijn’, zegt Vliegenthart. Ook het Oranjebitter vliegt nog niet over de toonbank. ‘Misschien gebeurt dat als we de finale halen? Op dit moment verkopen we het in ieder geval nauwelijks.’

In sportkledingzaak Sportmaat aan het Gedempte Zuiderdiep merken ze de invloed van het WK voetbal op de verkopen juist volop. ‘Het gaat hartstikke goed op het moment’, aldus medewerker Arjan. ‘We zijn al bijna door de Oranje-shirtjes heen. En ook de blauwe uitshirts en shirts van landen als Brazilië en Argentinië zijn erg populair.’ Dat al deze landen nog steeds om de eindzege strijden, helpt natuurlijk mee in de verkopen. ‘Hoe succesvol een team is, heeft zeker effect op de shirtverkoop’, zo zegt Arjan. ‘Voor het WK begon was Spanje bijvoorbeeld erg populair. Nu ze er al in de eerste ronde uitliggen verkopen we die shirtjes ineens een heel stuk minder’, lacht hij. 

Als Oranje zaterdag wederom wint, is de kans groot dat de volgende wedstrijd van Nederland opnieuw wordt uitgezonden op de Grote Markt. ‘Als het van de gemeente mag, doen we dat’, zegt Wustenveld. Volgens hem zijn overigens de meeste horeca-ondernemers in Groningen blij met het initiatief. ‘Anders kijken mensen thuis, vanaf de bank. Nu komen ze massaal naar het centrum en blijven ze na afloop van de wedstrijd in de stad. Daar hebben andere cafés ook profijt van.’

 

Gerelateerd Economie
Oranjekoorts loopt op, ook bij Groninger ondernemers
Oranjekoorts loopt op, ook bij Groninger ondernemers