28 MEI 2014 | Klaas Holtman

“Trots op ondernemend Groningen!”

“In Groningen zijn wij niet gewend om zaken waar we hier goed in zijn ook als zodanig te presenteren. We hebben hier altijd de neiging om bescheiden en nuchter te zijn, zelfs wanneer er echt sprake is van uitzonderlijk goede prestaties. En dat is soms wel een beetje jammer.

Ik was onlangs op een ondernemersbijeenkomst. Na afloop was er een verslaggever van Radio Noord die, een beetje in het verlengde van wat er die avond aan de orde was geweest, aan alle vertrekkenden de volgende vraag stelde. “Kunt u aangeven waar u als ondernemer in Groningen trots op bent?!”. En wat nu zo typerend is: bijna niemand kon een antwoord geven op deze simpele vraag, iedereen begon te hakkelen of gaf geen antwoord.

Tja: dat is soms best jammer. Want volgens mij is dat niet goed voor de Groningse economie, want met valse bescheidenheid komen we echt niet verder. Dan bestaat de kans dat concurrenten uit - laten we eens zeggen - de Randstad, er met de buit vandoor gaan, omdat ze daar doorgaans weinig last hebben van bescheidenheid.

Daarom heb ik, toen ik werd gevraagd om een blog te schrijven, nog eens nagedacht over zaken waar ik trots op ben in Groningen. Ok, daar gaat ie…:

Ik ben trots op ondernemend Groningen omdat ik elke keer weer verrast word, ook als ex-bankier, dat er hier weer een hoop mooie dingen gemaakt worden. Zoals door het Groningse bedrijf Ophtec, dat wereldwijd de allerbeste oogtechnologie verkoopt.

Op bedrijven op het Zernikepark, vaak ontstaan vanuit de universiteit of de Hanzehogeschool, waarvan sommige wereldbekend zijn geworden.

Op GasTerra dat niet alleen gas verkoopt, maar ook duurzaamheid bevordert.

Op de DUO-toren waar we iedere dag langs rijden. Maar bijna niemand weet dat er veel meer gebeurt dan het regelen van studiefinanciering, zoals het borgen van diploma’s op een geweldig innoverende manier.

Op een bedrijf als CasTel Media, dat er notabene vanuit Groningen in slaagt om de communicatie voor Schiphol of voor bemande ruimtevluchten te verzorgen.

Nou, zo kan ik nog wel even doorgaan. Wij zijn in Groningen trouwens wel historisch belast, omdat we niet echt een ondernemende traditie hebben. Of, zoals iemand het laatst uitdrukte: “Ondernemen is niet nodig, miejong, het gras gruijt de koei’n hier toch wel in de bek,ja!”.

Gelukkig is er een enorme kentering te bespeuren, en is hier de laatste jaren een veel grotere ondernemingszin. Kijk maar eens naar de jongere generatie, zoals Ben Woldring en zelfs nóg weer jongere ICT-ondernemers in de Mediacentrale. Ook dat is dus iets om heel trots op te zijn!”

Klaas Holtman is oud-bankier, manager bij Het Fonds Ondernemend Groningen, interim-manager en zelfstandig adviseur.

“Trots op ondernemend Groningen!”
“Trots op ondernemend Groningen!”