27 OKTOBER 2017 | Mark Engberts

Groningen wordt steeds mooier. Maar….

Groningen zit in een flow! Dat constateert Mark Engberts, bestuurslid van de Groningen City Club. Onlangs ging hij met het college van B en W op inspectietocht door de binnenstad, een soort retail-safari. Hij constateerde dat Groningen er ook voor ondernemers weliswaar goed voor staat, maar ook dat er nog veel te verbeteren valt. Lees hieronder verder voor zijn blog op de Groninger Ondernemers Courant...

Op safari in een stad. Het klinkt overdreven, maar is het toch niet. Een door wethouder Ton Schroor gesuggereerde variant op het jaarlijks treffen tussen College en GCC. Het treffen voert ons door de binnenstad. Enerzijds om even uit de ‘vergadersetting’ te zijn, anderzijds om gezamenlijk te beleven wat ons allen aangaat. Een goed winkelklimaat in een gastvrije stad.

Wat opvalt: Groningen zit in een flow! Komend vanuit een pittige periode met leegstand en weinig consumentenvertrouwen is Groningen gestegen tot de top 3 van meest gewilde vestigingsplaatsen voor ondernemers. Alweer een toppositie voor Groningen, voorwaar niet de eerste keer de afgelopen jaren..

Wat nog meer opvalt: er valt nog veel te winnen. Heel veel. Met name op het gebied van een gastvrije ontvangst en ontspannen winkelen. Dat ligt niet aan het aanbod, dat is meer dan goed.

Maar het wandelen met een groep ‘influencers’ door de binnenstad maakt dat je anders kijkt naar wat er om je heen gebeurt. En dat is waar safari werkelijkheid wordt. Teveel straten zoals de Carolieweg en de Herestraat zijn een speelbal voor toeleveranciers. Grote vrachtwagens rijden af en aan. Voor het winkelend publiek nogal hinderlijk. Lawaai, stank en opletten om niet in al winkelend op onplezierige wijze geconfronteerd te worden met flinke auto’s.

De kroon werd gespannen tegen het eind van de ochtend. Lopend naar de Zwanestraat werden we ingehaald door een politieauto. Blijkbaar was er een melding vanuit de Zwanestraat, want er was duidelijk sprake van haast. Tot hun (en onze) stomme verbazing konden ze de Zwanestraat echter met geen mogelijkheid in. Twee grote vrachtwagens waren aan het lossen. Naast elkaar! Links en rechts ongeveer een meter ruimte…problemen en gevolg laten zich raden.

Het doet de discussie over venstertijden wel oplaaien. Dat er geleverd moet kunnen worden staat buiten kijf. Dat het anders moet, ook. Het is een ingewikkeld probleem dat niet zomaar opgelost kan worden. Het gaat zowel winkelend publiek aan, als winkeliers, producenten, leveranciers en handhavers. Er gebeurt veel in een stad als Groningen. Daar horen ongelukken die met een beetje goede wil vermijdbaar zijn niet bij.
Waar het begint is, zoals altijd, bij jezelf. Denk na over hoe en waar je de auto neerzet als chauffeur. Spreek als ondernemer de chauffeur aan als je ziet dat het anders kan.

Zoals we als ondernemers altijd moeten kijken naar een algemeen belang. Ook als het gaat om uitstallingen en reclame. Natuurlijk levert het voor de korte termijn extra omzet op als je de hele stoep volbouwt met tafels en borden. Maar doe het in het redelijke. Laat ruimte voor minder validen en hou rekening met je buren. Handhaving juich ik toe, waar ondernemers er samen niet uitkomen.
Met de gemeente hebben we de afspraak dat er vanaf 1 januari streng gehandhaafd gaat worden. Laat dat niet nodig zijn! Ruimte voor bezoekers in een levendige binnenstad. Ook dat is ondernemen.

Groningen wordt steeds mooier.

 

Mark Engberts

(Mark Engberts is manager CRM/Oplage bij NDC mediagroep, oud-voorzitter van de Groningen City Club en momenteel bestuurslid van de Groningen City Club.)

 

Groningen wordt steeds mooier. Maar….
Groningen wordt steeds mooier. Maar….