• Economie

  13 SEPTEMBER 2019

  Grootste kennisfestival van Noord-Nederland donderdag 26 september in Groningen

  Onderdompelen in een keur aan interessante sprekers: dat is mogelijk tijdens een nieuwe editie van ‘Het grootste kennisfestival van Noord-Nederland’. Dat is een festival met in totaal tachtig boeiende sprekers, dat donderdag 26 september in Groningen gehouden wordt. Het festival, op het Suikerunieterrein, is een bijzondere mix van thema’s als innovatie, inspiratie en muziek en bedoeld voor managers van (grotere) organisaties die zich willen laten inspireren. (Zie videoverslag van OOGTV uit september 2017)

 • Economie

  13 SEPTEMBER 2019

  Groningen City Club wil eind aan fietsparkeren in hele kernwinkelgebied

  Nieuwe ‘fietsparkeerpaleizen’ en ‘fietsstewards’, in combinatie met een verbod op het parkeren van fietsen in het hele kernwinkelgebied, moeten een einde maken aan de overlast van geparkeerde fietsen. Daarvoor pleit de Groningen City Club.

 • 12 SEPTEMBER 2019

  PIM Lease Groningen van start: ‘The boys are back in town!’

  Ooit werkten Marko ten Boer, Patrick Doornbos, Gerben de Groot en Gerke Vos al samen bij verschillende leasemaatschappijen. Een aantal jaren én ondernemingen later, hebben de ondernemers onlangs de handen opnieuw ineengeslagen. Met als resultaat leasemaatschappij PIM Lease. ‘The boys are back in town!’, zeggen ze zelf.  

 • Economie

  12 SEPTEMBER 2019

  Start-up City: dé kraamkamer voor ondernemerstalent RUG en Hanzehogeschool

  Zowel de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) als Hanzehogeschool Groningen hebben ondernemerschap hoog in het vaandel staan. Vanuit beide onderwijsinstellingen zijn al honderden studenten bedrijven begonnen, en sommige zijn uitgegroeid tot landelijk bekende spelers. Eén van de manieren om het ondernemerschap te simuleren is ‘Start-up City’.

 • Economie

  12 SEPTEMBER 2019

  Kerstwinkel in Herestraat: It’s all about Christmas

  It's beginning to look a lot like Christmas. In de Herestraat welteverstaan. In het vroegere pand van CoolCat wordt hard gewerkt aan de inrichting van een heuse kerstwinkel: ‘It’s all about Christmas’.

 • Innovatie

  11 SEPTEMBER 2019

  Onderwijsinstellingen in het Noorden bundelen de krachten en lanceren programma Cybersafety

  Awareness Cybersafety & Cybersecurity: dat is de naam van een nieuwe opleiding aan onder meer Hanzehogeschool Groningen. Deze heeft als doel om het digitale bewustzijn en de digitale weerbaarheid bij medewerkers van organisaties te verbeteren

 • Innovatie

  11 SEPTEMBER 2019

  Groningse televisiewinkel TVQ op zoek naar de nieuwste trends op elektronicabeurs in Berlijn

  TV- en audiospecialist TVQ uit Groningen bracht een bezoek aan de grote elektronicabeurs IFA 2019, ging op zoek naar de laatste innovaties in de tv en audiowereld, en ontdekte er dat er trends zijn naar grotere beeldschermen, en steeds hogere resoluties.

 • Innovatie

  10 SEPTEMBER 2019

  Uitvinder van de ‘zeewierburger’ houdt lezing in Groningen voor RUG en Hanzehogeschool

  Mark Kulsdom, uitvinder van de ‘zeewierburger’, houdt dinsdagavond 17 september een lezing in Groningen. Zijn burger is een succes en staat al op meer dan 200 menukaarten. Het college van 17 september vindt plaats in het voormalige Natuurmuseum aan de Praediniussingel in Groningen, en is georganiseerd door Impact Noord, Thrive Institute, de Rijksuniversiteit en de Hanzehogeschool Groningen.

 • Verenigingsnieuws Innovatie Campus Groningen

  10 SEPTEMBER 2019

  Campus Café in fraaie nieuwbouw van Innovation Center Avebe: 20 september, na Campus Trail

  De Zernike Campus is sinds kort verrijkt met een belangrijk onderzoekscentrum van Avebe. Belangstellenden die het willen bekijken krijgen daartoe een bijzondere mogelijkheid tijdens een Campus Café op vrijdag 20 september aan de Zernikelaan 8.

 • Verenigingsnieuws Economie

  10 SEPTEMBER 2019

  Groningen City Club op oriëntatiereis naar “booming” Eindhoven

  Wat kan Groningen leren van de binnenstad van Eindhoven? Daar is de laatste tijd sprake van een forse groei van het aantal bezoekers en toeristen. Hoe kan dat, en waar komen ze vandaan? Welke winkelformules doen het daar goed, en welke winkels hebben het lastig? Deze vragen kwamen aan de orde tijdens een bezoek dat ondernemers van de Groningen City Club gisteren, maandag 9 september, brachten aan Eindhoven. Ook vertegenwoordigers uit het onderwijs en van de gemeente Groningen maakten deel uit van de Groningse delegatie.

 • 07 SEPTEMBER 2019

  Weer veilig en ontspannen winkelen aan het Akerkhof dankzij nieuwe steigers

  Een aannemer heeft vrijdagmiddag 6 september voor het pand van Boekhandel Van der Velde en restaurant Wereldburgers aan het Akerkhof de geplaatste steigerconstructie vergroot.

 • Economie

  05 SEPTEMBER 2019

  Groninger Ondernemers Academy: ‘Hoe blijf je zichtbaar als onderneming?’

  In de huidige economie is er veel aandacht voor de positie van de Retail. Daarbij lijkt het soms alsof het alleen nog draait om online en technologie. Is daarom het einde van de fysieke winkel dichtbij? De Groninger Ondernemers Academy organiseert op 23 september een bijeenkomst waarin drie experts vertellen waarom zij denken dat dit zeker niet het geval is! 

 • 04 SEPTEMBER 2019

  Ondernemers helpen bij schoonhouden ‘West’ dankzij nieuwe zwerfvuil-ophaalkar

  Bedrijventerrein Hoendiep zal er voortaan aanzienlijk schoner bij liggen. Dat is dan te danken aan de inzet van medewerker Nathan van Cosis, die enkele dagen per week met een splinternieuwe elektronische zwerfvuil-ophaalkar alle rondslingerende rommel zal opruimen. Vanmiddag, woensdag 4 september, werd deze nieuwe kar officieel aangeboden door de financiers er van: Bedrijvenvereniging WEST, McDonalds en de gemeente Groningen.

 • Verenigingsnieuws

  04 SEPTEMBER 2019

  Wijkwinkelcentra in zuiden van Stad leggen op 21 september de rode loper uit (GROCTV)

  Drie wijkwinkelcentra in het zuiden van de Stad (Overwinningsplein, Helpman, Van Lenneplaan) leggen op zaterdag 21 september de rode loper uit voor de bezoekers. Deze dag zorgen de deelnemende winkels voor tal van activiteiten: van proeverijen tot demonstraties en aanbiedingen. Ze doen dat onder de noemer 'Winkelen in Zuid'. 

 • Economie

  04 SEPTEMBER 2019

  Bedrijf beginnen? Oriënteer je op Startersdag Kamer van Koophandel in Groningen

  Ben je een bedrijf aan het starten of heb je plannen? Neem dan een kijkje tijdens een speciale dag van de Kamer van Koophandel in Groningen, op dinsdagavond 24 september.

 • Innovatie Campus Groningen

  04 SEPTEMBER 2019

  Foodcourt op Zernike Campus

  De Zernike Campus in Groningen is de afgelopen zomermaanden aanzienlijk vernieuwd, zo hebben studenten en medewerkers sinds deze week kunnen constateren. Ook aan de inwendige mens is gedacht: er is nu een ‘foodcourt’, waar een zestal restaurants maaltijden aanbieden, zo valt te lezen op de website van de RUG.

 • Economie

  03 SEPTEMBER 2019

  Mona Keijzer opent MKB Werkplaats Digitalisering Groningen - advies vanuit RUG en Hanzehogeschool voor ondernemers

  Mona Keijzer, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, komt maandag 7 oktober naar Groningen. Zij verzorgt de openingshandeling voor een MKB Werkplaats Digitalisering. In deze werkplaats kunnen ondernemers terecht voor hulp en advies bij en over tal van zaken op het gebied van digitale marketing

 • 03 SEPTEMBER 2019

  Daan Roosegaarde “keynote-speaker” tijdens komende Promotiedagen

  De uitvinder-kunstenaar-ondernemer Daan Roosegaarde is de centrale spreker bij de Promotiedagen voor het Bedrijfsleven Noord-Nederland, die op 5 en 6 november worden gehouden in Martiniplaza. Het is dan de 33ste editie van deze beurs voor alle zakelijke branches met 25.000 bezoekers en zo'n 600 deelnemende bedrijven.

 • Economie

  02 SEPTEMBER 2019

  Economic Board Groningen krijgt toch vergunning voor testen voor onderdeel toekomstige 5G-netwerk

  Economic Board Groningen heeft voor de 5Groningen proeftuin een experimenteervergunning ontvangen van Agentschap Telecom voor testen op 3.5GHz, de belangrijkste frequentie voor het toekomstige 5G-netwerk.

 • Verenigingsnieuws

  02 SEPTEMBER 2019

  Zwerfvuil bedrijventerrein Hoendiep ingezameld met nieuwe Cargo Bike Car

  Op Bedrijventerrein Hoendiep wordt woensdag een bijzondere Cargo Bike Car in gebruik genomen. Daarmee kan zwerfvuil aanzienlijk makkelijker worden verwijderd.

 • 30 AUGUSTUS 2019

  Ondernemers Oude Kijk in ’t Jatstraat krijgen groene gevels met hulp gemeente Groningen

  Na straten als de Oosterstraat en de Zwanestraat krijgt ook de Oude Kijk in ’t Jatstraat een aanzienlijk groenere uitstraling. Wethouder Roeland van der Schaaf maakte vrijdag een start aan het project om in deze winkelstraat gevelbeplanting mogelijk te maken.

 • 30 AUGUSTUS 2019

  OOG krijgt Keurmerk Nederlandse Streekomroepen

  Omroep Organisatie Groningen (OOG) ontvangt donderdag 5 september het ‘Keurmerk Nederlandse Streekomroepen’. OOG behoort daarmee tot de drie eerste omroepen die het keurmerk in ontvangst mogen nemen, samen met omroepen WOS (Westland, Maassluis en Midden-Delfland) en OPEN Rotterdam (Rotterdam).

 • Innovatie

  29 AUGUSTUS 2019

  Groningen en Hamburg: samen Europese tópregio op gebied van waterstof

  De gemeente Groningen wil samen met de stad Hamburg de ontwikkeling van ‘groene waterstof’ fors stimuleren. Door het bundelen van kennis, kracht en technologie zou ‘de zuidkust van de Noordzee’ zelfs de belangrijkste waterstof regio van Europa moeten worden.

 • Bereikbaarheid

  29 AUGUSTUS 2019

  Bushaltes Emmaplein weer in gebruik, halte Schoolholm verdwijnt

  De gemeente Groningen wil reguliere bushaltes beter toegankelijker maken, in eerste instantie aan het Zuiderdiep. Ook verdwijnt de halte Schoolholm. Aanpassing van die halte Schoolholm zou alleen met forse ingrepen mogelijk zijn, zo meldt de gemeente Groningen.

 • 29 AUGUSTUS 2019

  Overdekte markthal (Food Market) bij Ruischerbrug stuit bij gemeente op bezwaren

  De gemeente Groningen kan niet instemmen met het verzoek om een grote Food Market mogelijk te maken aan de Rijksweg, tussen Ruischerwaard en Lewenborg. Het betreft een initiatief om in de voormalige garage Boerhof een grote markthal te openen, waar op de begane grond dan vers brood en biologische producten verkocht zouden kunnen worden.

 • Economie

  28 AUGUSTUS 2019

  Veel Groningse ondernemers bij 28 augustus lezing

  Leden van de Commercieele Club Groningen, de Groningen City Club, Bedrijvenvereniging West en andere ondernemersverenigingen waren woensdagmorgen in groten getale aanwezig bij de traditionele 28 augustus lezing in de aula van het Academiegebouw. De lezing, opnieuw gewijd aan het thema ‘Vrijheid’, werd uitgesproken door Herman Pleij, emeritus-hoogleraar Nederlandse Letterkunde.

 • Campus Groningen

  28 AUGUSTUS 2019

  CAMPUSTV - Weer van start!

 • Campus Groningen

  28 AUGUSTUS 2019

  CAMPUSTV - Tiny house HeijmansONE

  Een nieuwe aflevering van Campus TV. Klein maar fijn: de Tiny houses van HeijmansONE. Op de Zernike Campus staat er 1 bij de Building. Ambitie is om in dit tiny house samen te werken met RUG en Hanze, zodat studenten er kunnen studeren/werken en dat het huisje daarmee direct toegankelijk is voor geïnteresseerden.

 • 28 AUGUSTUS 2019

  Proef met pendelbus binnenstad voorlopig in de ijskast

  De proef met de pendelbus in de binnenstad wordt tijdelijk gestopt. De bus rijdt 1 oktober voor het laatst. Over anderhalf jaar gaat de bus dan weer rijden, zo is de verwachting.

   

 • Economie

  27 AUGUSTUS 2019

  Opleidingen Bedrijfskunde en Leiderschap bij AOG School of Management in Groningen

  Bij AOG School of management in Groningen gaat binnenkort de unieke opleiding Bedrijfskunde en Leiderschap van start. Deze verbindt bedrijfskunde en leiderschap met innovatie en ondernemendheid én kan de eerste stap zijn in het behalen van een MBA-titel. AOG School of Management is een academisch opleidingsinstituut, 25 jaar geleden opgericht vanuit de Rijkuniversiteit Groningen. Bij deze School of Management staat alles in het teken van het verder ontwikkelen van bestuurders, managers en professionals en hun organisaties.

 • 27 AUGUSTUS 2019

  Sneakerwinkel Snipes opent vestiging in Herestraat

  Sneakerwinkel Snipes opent binnenkort een winkel in de Herestraat in Groningen. De sneaker- en streetwearketen krijgt een vestiging op nummer 67, het pand waar tot voor kort River Island zat.

   

 • 27 AUGUSTUS 2019

  Groningse werkgevers werken samen om werkzoekenden te enthousiasmeren voor de horeca: Horeca Traineeship

  De Drie Gezusters, Martini Hotel Group en Werk in Zicht starten vanaf 30 september met een gezamenlijk Horeca Traineeship. Dit opleidingstraject is voor élke werkzoekende, ongeacht leeftijd, opleiding en ervaring. Elke trainee krijgt een baan aangeboden met goede arbeidsvoorwaarden en uitzicht op een vast contract. Hiermee laten de twee Groningse horecabedrijven zien dat werken in de horeca voor iedereen kansen biedt op een mooie carrière.

 • Economie Innovatie

  27 AUGUSTUS 2019

  CBEE Remarkable uit Groningen haalt Salesforce partnership binnen

  Het Groningse bedrijf CBEE Remarkable, onderdeel van CBEE Smart-People, is onlangs ‘registered partner’ geworden van het internationale softwarebedrijf Salesforce. Salesforce is wereldwijd leider in Cloudbased CRM-Software en bedient meer dan 150.000 klanten van alle groottes en in meerdere industrieën. CBEE Remarkable is nu de eerste partner van Salesforce die zich puur richt op de drie Noordelijke provincies.

 • Economie Innovatie

  26 AUGUSTUS 2019

  Groningse studenten gaan strijd aan met grote fitnessketens

  De groei van het aantal sportscholen in Groningen zet door. Met name de grote 'budget fitnessketens' hebben zich gevestigd in het centrum van Groningen. Maar er is nu ook een andere trend in opmars: de compacte fitnessclub. Compacte fitnessclubs zijn kleinschalige sportscholen gericht op service, persoonlijke aandacht, community en unieke conceptvorming op een beperkt aantal vierkante meters. Veelal gevestigd in winkelstraten, unieke panden of drukbezochte straten.

 • 26 AUGUSTUS 2019

  Waterloolaan na heropening zuidbaan Ring Zuid voortaan tweerichtingsverkeer

  De zuidbaan van de zuidelijke ringweg van Groningen is weer open. Sinds 02.00 uur vanochtend kan het verkeer weer vanaf het Julianaplein richting Hoogezand rijden. De afgelopen zes weken was de ringweg vanaf het Julianaplein tot de Europaweg afgesloten wegens het intrillen van damwandplanken.

 • 23 AUGUSTUS 2019

  Zaterdag weer Ommelander Markt in Groningen met bijzondere (streek-)producten

  Komende zaterdag  24 augustus is er weer een Ommelander Markt met biologische- of streekproducten uit de provincie Groningen. De markt is van ‘s morgens 10 tot ’s middags 17 uur op het Harmonieplein aan de Oude Kijk in 't Jatstraat in Groningen.

 • 23 AUGUSTUS 2019

  Hartelijke teksten als dank voor bezoek aan Groningen

  Dit weekend krijgen bezoekers op een vijftal plaatsen in Groningen hartelijke bedankjes voor hun bezoek aan Groningen. Dit in het kader van een opmerkelijke actie.

 • Bereikbaarheid

  21 AUGUSTUS 2019

  Inloopbijeenkomst op 26 augustus over vervolg intrillen damwandplanken zuidelijke ringweg

  Aanpak Ring Zuid en Combinatie Herepoort organiseren op maandag 26 augustus een inloopbijeenkomst over het verdere verloop van het intrillen van damwandplanken voor de bouwkuip van de verdiepte ligging. Maandag is de zomerstremming van de zuidelijke ringweg voorbij, maar het intrillen van de damwandplanken duurt nog tot het eind van het jaar.

 • Economie

  20 AUGUSTUS 2019

  Winkelplein Selwerd: tal van activiteiten rond thema ‘Familiedag’

  Zaterdag 14 september wordt het weer gezellig druk in het winkelcentrum Selwerd. Niet alleen omdat iedereen dan terug is van vakantie, maar vooral omdat er dan weer tal van activiteiten worden georganiseerd. Deze keer rond het thema ‘Familiedag’. De activiteiten vinden tussen 13.00 -17.00 uur plaats op het plein in het winkelcentrum en deelname is gratis.

 • Leefbaarheid

  19 AUGUSTUS 2019

  Afval van klanten fastfood-ketens Groningen leidt tot ergernis omwonenden

  Buurtbewoners zijn de overlast door afval van fastfood-ketens zoals Mc Donalds of KFC moe. Dat blijkt uit reacties op Facebook op een open brief van Stadjer Wilbert Van de Kamp. Hij meldt dat hij bij zijn  huis aan de Radesingel in slechts een kwartiertje tijd een tas voor rommel van de straat heeft geplukt, afkomstig van klanten van Mc Donalds.

 • Verenigingsnieuws

  19 AUGUSTUS 2019

  Met BBOG op ontdekkingstocht naar ‘open deuren’

  De partijen die zich hebben verenigd in BBOG hebben onlangs weer een schouw gedaan op een aantal bedrijventerreinen in de stad. ‘BedrijfsBeveiliging Omgeving Groningen’ ging op zoek naar open deuren en andere kwetsbare plekken. 

 • 19 AUGUSTUS 2019

  Eerste webshop in Groningen voor tweedehands fietsen; rijklaar gemaakt door WerkPro

  Dinsdag 20 augustus om 16.30 uur lanceert WerkPro voor haar bedrijfsverzamelgebouw aan de Protonstraat 6 te Groningen een webshop voor de verkoop van haar tweedehands fietsen: www.upcyclegroningen.nl. De fietsen die hierop worden aangeboden zijn allemaal duurzaam – want gerecycled – en rijklaar gemaakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

 • 19 AUGUSTUS 2019

  Jumbo op begane grond van pand V&D

  Supermarkt Jumbo gaat zich vestigen op de begane grond van het voormalige V&D-pand aan de Grote Markt.

 • 19 AUGUSTUS 2019

  Paddepoel: in september start aanleg tweede fase warmtenet; sommige wegdelen minder bereikbaar

  Vanaf 9 september start de tweede fase van de aanleg van het warmtenet door Paddepoel. Daardoor zijn enkele straten enkele dagen minder goed bereikbaar, maar er wordt gewerkt aan een verkeersplan, waardoor winkelcentrum en wijk goed bereikbaar blijven.

 • Economie

  16 AUGUSTUS 2019

  Groninger Ondernemers Academy: Workshop ‘Kijken in de ziel van…de klant’ ( 3 sept)

  Wil je als ondernemer succesvol zijn en groeien, dan is het handig als je trouwe klanten hebt. Trouwe klanten zijn minder prijsgevoelig en zijn begripvoller als er eens iets verkeerd gaat. Bovendien denken ze graag met je mee om je nog succesvoller te maken. Maar hoe krijg je nou een groeiende schare trouwe klanten?  Dat is het onderwerp van een gratis workshop voor ondernemers uit Groningen, georganiseerd door de Groninger Ondernemers Academy op dinsdag 3 september.

 • 16 AUGUSTUS 2019

  Alles over ‘geluk’ met bijzondere escape-room van Healthy Ageing op Noorderzon

  Aanstaande woensdag 21 augustus is er een uniek programma op Noorderzon over alles wat de wetenschap te zeggen heeft over hoe je gelukkig kunt worden. Het betreft een bijeenkomst in de Horatio Tent, waar een escape room is ingericht waar je de ‘code voor geluk’ kunt kraken!

 • Verenigingsnieuws

  16 AUGUSTUS 2019

  Kruispunt Olgerweg - Kieler Bocht op Zuidoost aangepakt

  Om de verkeersveiligheid bij de kruising Olgerweg - Kieler Bocht te verbeteren, neemt de gemeente binnenkort een aantal maatregelen, meldt de website van bedrijvenvereniging Zuidoost. Zo krijgt het kruispunt onder meer een brede markering op de drie aankomende wegen waardoor het kruispunt duidelijker aangekondigd wordt.

 • Economie

  14 AUGUSTUS 2019

  ‘The Great Borrelnootjes’ in Winkelcentrum Paddepoel

  In het Winkelcentrum Paddepoel is het zaterdagmiddag extra gezellig. Niet alleen omdat velen dan weer terug zijn gekomen van vakantie, maar ook dankzij een bijzonder optreden.

 • Economie Innovatie

  14 AUGUSTUS 2019

  En de naam van het hoogste restaurant van Groningen wordt….

  Er komt een bijzonder restaurant op het dak van het Groninger Forum. Op een hoogte van 45 meter wordt dit het hoogste restaurant va Groningen. Vandaag is de naam van dit nieuwe restaurant bekend gemaakt. En de naam is….

 • Economie Innovatie

  13 AUGUSTUS 2019

  ‘Florentin’ brengt mediterrane keuken van Tel Aviv naar Oude Gasfabriek in Groningen

  Vanaf 3 september is Groningen een nieuw restaurant met een bijzondere formule rijker. Dan is er een nieuwe formule in het vroegere restaurant De Oude Gasfabriek in het Ebbingekwartier.

 • Economie Innovatie

  12 AUGUSTUS 2019

  Groningse lekkernijen behoren tot lekkerste van Europa: Great Taste Awards voor ‘fudge’

  Twee Groningse lekkernijen - iedere zaterdagmiddag te koop op de Groningse warenmarkt -  behoren tot de lekkerste ‘fudges’ van Europa. Het gaat om een whiskey- en een salmiakfudge die tijdens een wedstrijd in Groot-Brittannië werden onderscheiden met een zogenaamde ‘Great Taste Award’. Deze prijzen zouden kunnen worden omschreven als de Britse  Michelinsterren voor voedsel.

 • Economie

  09 AUGUSTUS 2019

  Workshop Kijken in de ziel van de klant, speciaal voor de westelijke wijkwinkelcentra

  Hoe maak je van een klant een trouwe klant en zorg je voor een groeiend klantenbestand? De Groninger Ondernemers Academy organiseert op 3 september in samenwerking met bedrijvenvereniging WEST de workshop ‘Kijken in de ziel van de klant’. De bijeenkomst in The Rock aan de Atoomweg 6B is speciaal bedoeld voor de ondernemers uit de wijkwinkelcentra Helpman, de Wijert, Overwinningsplein, Paddepoel, Selwerd, Vinkhuizen, Reitdiephaven en Hoogkerk.

 • Economie

  08 AUGUSTUS 2019

  Eric Bos: “Het gaat goed met binnenstad. Maar blijf scherp, innovatie blijft cruciaal”

  “Het gaat nog steeds heel goed met de binnenstad van Groningen. In vergelijking tot andere steden is er weinig leegstand van winkelpanden; de terrassen zitten vaak bomvol, er komen steeds nieuwe winkels bij. Maar dat wil niet zeggen dat er geen bedreigingen zijn: die zijn er zeker. Het antwoord daarop is dan: blijf bij de les! Zorg dat je relevant blijft, en vooral: blijf zichtbaar”. Dat zegt Eric Bos, voorzitter van de Groningen City Club. Hij zegt dit in antwoord op de vraag of hij zich geen zorgen maakt over de binnenstad, naar aanleiding van recente berichten over sluitingen van enkele bekende horecazaken en kledingzaken in Groningen.

 • Bereikbaarheid

  08 AUGUSTUS 2019

  Treinvrije periode voor plaatsing Helperzoomtunnel is succesvol afgesloten

  Afgelopen nacht om 4.00 uur reed de eerste trein over de nieuwe Helperzoomtunnel. Daarmee is deze treinvrije periode volgens planning tot een goed einde gebracht. Combinatie Herepoort werkt de komende maanden verder aan de rijbaan en het fietspad in de tunnel en aan de aansluiting van de tunnel op de Helperzoom en de Duinkerkenstraat. Voorjaar 2020 gaat de Helperzoomtunnel open.

 • Economie

  07 AUGUSTUS 2019

  Commercieele Club Groningen: even uitblazen aan Paterswoldsemeer

  Terwijl half Groningen geniet van een welverdiende vakantie kwamen leden van de Commercieele Club Groningen voor een kleine onderbreking bijeen in het paviljoen Strandzicht aan het Paterswoldemeer. Het betrof díe leden van de Commercieele Club  deze periode wel doorwerken. Of omdat ze al vakantie hebben gehad, of dat later nog nemen. ‘Hier staat de hard kern die zorgt dat de Groningse economie draaiende blijft!’, grapte voorzitter Harm Post tegen de leden.

 • Duurzaamheid

  07 AUGUSTUS 2019

  Laat morgen gratis banden op de juiste spanning brengen op P+R Kardinge, veiliger, schoner en goedkoper rijden

  Donderdag 8 augustus staat het team van Band op Spanning vanaf 8.00 uur klaar op de P+R Kardinge. Iedereen die daar zijn of haar auto parkeert, kan gratis de banden op de juiste spanning laten brengen. Goed idee, want met de juiste bandenspanning heb je beter grip op de weg en dus rij je veiliger, stoot je minder CO2 uit en bespaar je kosten. De medewerkers van Band op Spanning staan van 08.00 tot 15.00 uur op het P+R-terrein.

 • Bereikbaarheid

  07 AUGUSTUS 2019

  Zuidelijk ringweg: zaterdag doorwerken om kleine achterstand in te halen

  Het blijft bikkelen voor de medewerkers van de aannemer die de zuidelijk ringweg aanpakken. Afgelopen zaterdag moest er worden doorgewerkt om de Helperzoomtunnel te plaatsen. Maar komende zaterdag moet er een opgelopen achterstand op de planning worden weggewerkt.

 • Economie Innovatie

  06 AUGUSTUS 2019

  Studenten Hanzehogeschool: steeds vaker sociale ondernemingen

  Dat studenten aan de Hanzehogeschool Groningen ondernemend zijn, is bekend. Maar het blijkt dat veel van de bedrijven die door studenten worden opgericht ‘sociale ondernemingen’ zijn. Dit bleek tijdens de Dag van de Ondernemende Student, georganiseerd door de Hanzehogeschool in samenwerking met de Rabobank. Van alle 58 bedrijfsideeën was het merendeel een idee voor een sociale onderneming.

 • Innovatie

  06 AUGUSTUS 2019

  Ondernemende Groningse studente ontwerpt afbreekbaar festivalbandje, met plantenzaadjes

  Wie wel eens naar een muziekfestival gaat, krijgt vaak een plastic toegangsbandje om de pols. ‘Dat moet anders kunnen!’, dacht de 22-jarige Tessa Hesseling, studente aan de Academie Minervan van de Hanzehogeschool. Zij ontwikkelde aan afbreekbaar polsbandje van hennep, dat bovendien is voorzien van een zaadje, dat na afloop van het festival gezaaid kan worden. Komend weekend wordt het unieke bandje in Groningen getest door Innofest.

 • Economie

  05 AUGUSTUS 2019

  WAAR: Cadeauwinkel voor bijzondere duurzame producten in Groningen

  Voor de consumenten die graag duurzame producten kopen, maar die ook wel graag een origineel cadeau willen weggeven – of zichzelf willen tracteren – is er sinds kort een nieuwe mogelijkheid in Groningen. Aan de Vismarkt is op nummer 14 begin deze zomer namelijk de zaak WAAR geopend.

 • Economie Innovatie

  05 AUGUSTUS 2019

  A Little Lovely Company weer op volle kracht vooruit met nieuwe eigenaar

  A Little Lovely Company, afgelopen jaren een van de succesvolle start-ups in de Groningse detailhandel, gaat een nieuwe toekomst tegemoet met een nieuwe eigenaar aan het roer. Dankzij de overname is een dreigend faillissement afgewend.

 • Economie

  02 AUGUSTUS 2019

  Vragen over terras Bar De Rits aan de Pottenbakkersrijge

  In de Groningse gemeenteraad zijn vragen gesteld over het feit dat B en W geen toestemming geven voor de realisatie van een terras van Bar de Rits aan de Pottenbakkersrijge.

 • Economie Innovatie

  02 AUGUSTUS 2019

  Gino’s IJssalon: tweede vestiging in Groningen

  IJsliefhebbers krijgen steeds meer keuze in de Groningse binnenstad. Het aanbod aan ijs in alle soorten en kleuren stijgt, waardoor er voor elk wat wils is. In die trend past ook het feit dat Gino’s binnenkort een tweede vestiging opent aan het Gedempte Zuiderdiep, niet ver van de onlangs gesloten winkel van sigarenmagazijn Homan.

 • Economie Innovatie

  01 AUGUSTUS 2019

  Opvallend veel sluitingen: te veel horeca in Groningen ?

  Oude Gasfabriek, Toprestaurant Alice aan de Hereweg, De Pauw in de Ebbingestraat: in korte tijd hebben bekende en gerenommeerde restaurants in Groningen hun deuren gesloten, of hebben laten weten van plan te zijn dit te gaan doen.

 • Bereikbaarheid

  30 JULI 2019

  Spannende periode voor realisatie Helperzoomtunnel, inschuiven start zaterdag

  Komende nacht om 02.00 uur begint de treinvrije periode waarin de Helperzoomtunnel op z’n plek geschoven moet worden. Combinatie Herepoort werkt momenteel 24 uur per dag aan de voorbereidingen voor het inschuiven. Zaterdag 3 augustus is het dan zover: dan moet het enorme gevaarte via een ingenieuze schuifbaan op z’n plek onder het spoor terecht komen.

 • Economie Duurzaamheid

  29 JULI 2019

  Groningen City Club zoekt modezaken die mee willen doen aan nieuwe editie 050&Mode

  De Groningen City Club is op zoek naar mode-ondernemers die mee willen doen aan het evenement 050&Mode. Dit heeft zich ontwikkeld tot een belangrijke nieuwe traditie en een uniek podium waar ondernemers kunnen laten zien wat Groningen op mode-gebied allemaal in huis heeft. Het evenement is dit jaar op 28 september en staat in het teken van duurzaamheid. Dat meldt de Groningen City Club in onderstaande oproep, gedaan in haar nieuwsbrief. Wie mee wil doen kan snel een mailtje sturen naar: info@groningencityclub.nl

 • Duurzaamheid

  29 JULI 2019

  Al bijna 30.000 zonnepanelen geplaatst op zonnepark Groningen Airport Eelde

  De bouw van het zonnepark op Groningen Airport Eelde loopt voorspoedig. Inmiddels zijn er al bijna 30.000 zonnepanelen geplaatst tussen de start- en taxibaan en het platform. Daarmee is bijna de helft van de zonnepanelen van dit unieke project geïnstalleerd.

 • Economie Innovatie

  29 JULI 2019

  Droomstart My Jewellery in Groningen: enorme rij meiden in Folkingestraat

  De vestiging van My Jewellery in Groningen beleefde zaterdag een droomstart in Groningen. Voorafgaande aan de officiële start had zich al een lange rij, voornamelijk meiden, gevormd in de Folkingestraat. De jonge dames trotseerden de hitte in afwachting van een goodybag en nieuwsgierig naar de producten. Een video op de Groninger Ondernemers Courant ging zaterdag viral op Facebook. (Foto: Grace Bregman, Groningen City Club)

 • Economie Innovatie

  29 JULI 2019

  Knol’s Koek - een van de visitekaartjes van de Groningse economie - terug van weggeweest

  Het is vandaag een belangrijke dag voor de Groningse koekproducent Knol’s Koek. Bijna een jaar na een grote brand in augustus vorig jaar heropent het bedrijf de productie in haar pand aan het Hoendiep. Knols Koek is een van de bekendste familiebedrijven van Groningen, en een van de visitekaartjes van de Groningse economie.

 • 26 JULI 2019

  Restaurant De Pauw in Groningen: adieu en vaarwel!

  Zaterdag 27 juli is restaurant De Pauw in Groningen - één van de beroemdste restaurants in de binnenstad waar tal van bekende en minder bekende Nederlanders en Groningers genoten van gerechten en hapjes uit de “trolley” - voor het laatst open. De Pauw in de Gelkingestraat was één van de eerste top-restaurants van Groningen. Maar ondernemen is innoveren en aanpassen aan de smaak en grilligheden van de consument, en het bleek dat de aanvankelijk zo succesvolle formule niet meer aansprak.

 • Bereikbaarheid

  25 JULI 2019

  Ook noordbaan zuidelijke ringweg vannacht dicht vanwege spoedreparatie

  Van 22.00 uur vanavond, donderdag 25 juli, tot morgenochtend 06.00 uur is de noordbaan van de zuidelijke ringweg afgesloten voor spoedreparaties. Dit betekent dat de hele zuidelijke ringweg vannacht dicht is tussen Julianaplein en Europaweg.

 • Leefbaarheid

  25 JULI 2019

  Save the date: 26 september Kenniscongres Sterk Groningen!

  Leefbaarheid en techniek staan centraal op het congres Sterk Groningen! Particulieren en professionals zijn van harte welkom op 26 september bij BuildinG, Zernikelaan 17 op de Zernike Campus. Tijdens dit congres wordt bestaande en nieuwe kennis over het Groningse aardbevingsdossier gepresenteerd.

 • Economie Innovatie

  24 JULI 2019

  Sharon Hilgers (30) opent elfde ‘My Jewellery’ in Folkingestraat in Groningen

  Ze begon al op haar dertiende met het maken en verkopen van sieraden en juwelen. Nu, zeventien jaar later, heeft Sharon Hilgers (30) in heel Nederland al tien sieraden-winkels onder de naam ‘My Jewellery’. En aanstaande zaterdag 27 juli opent ze in de Folkingestraat in Groningen haar elfde boutique.

 • Bereikbaarheid

  24 JULI 2019

  Aan zomerstremming zuidelijke ringweg ging jaar intensieve voorbereiding vooraf

  Vanwege de werkzaamheden aan de bouwkuip voor de verdiepte ligging, is de zuidelijke ringweg richting Hoogezand van het Julianaplein tot de afrit Europaweg voor zes weken afgesloten. “Om dat veilig voor elkaar te krijgen, leiden we het verkeer zes weken lang om.” Dat zeggen verkeersdeskundigen Joris Hoogenboom en Tim van Winsum. In een uitvoerig interview op de website van Aanpak Ring Zuid geven ze een toelichting op hun werkzaamheden aan het belangrijkste infrastructurele project van Groningen.

 • Economie Innovatie

  23 JULI 2019

  Masterclass Groninger Ondernemers Academy: Meer doen met Social Media (gratis!)

  Groningse ondernemers krijgen in september een unieke mogelijkheid om hun kennis over de effectieve inzet van sociale media voor hun bedrijf te vergroten. Normaliter hangen er stevige prijskaartjes aan dergelijke cursussen, maar Groningse ondernemers kunnen deze cursus, die dinsdag 10 september wordt gehouden in Martiniplaza, gratis volgen.  Maar aanmelding is dan wel noodzakelijk.

 • Innovatie

  23 JULI 2019

  Grootste Kennisfestival Noord-Nederland in september opnieuw op Suikerunieterrein

  Wegens succes geprolongeerd: donderdag 26 september vindt op het Suikerunieterrein de tweede editie plaats van het Grootste Kennisfestival van Noord-Nederland, zo meldt Campus Groningen op zijn website. Het thema dit jaar is Innovatief Organiseren. Net als twee jaar geleden biedt dit evenement de inhoud van een congres, maar in de sfeer van een festival.

 • 22 JULI 2019

  Binnenstad Groningen deze zomer nóg kindvriendelijker

  Een wens van de Groningen City Club om de binnenstad van Groningen ook aantrekkelijk te maken voor kinderen, gaat langzaam maar zeker in vervulling. Eerst werd er aan de Carolieweg een bijzonder ‘zwembad’ op straat geschilderd, en kwam er een hinkelpot in de Zwanestraat, sinds vandaag zijn er nu ook tal van speelmogelijkheden in het kader van ‘Zomerstad Groningen’.

 • Economie

  22 JULI 2019

  Ondernemers Paddepoel blij met nieuwe Woldring Locatie aan Friesestraatweg

  Ondernemers in het Winkelcentrum Paddepoel zijn blij met de bouw van de Woldring Locatie aan de Friesestraatweg. De komst van het markante complex, waarvan de bouw momenteel zeer snel vordert, betekent de komst van honderden mogelijke nieuwe klanten. De nieuwbouw wordt vanaf september 2019 gefaseerd opgeleverd.

 • Bereikbaarheid

  19 JULI 2019

  Nieuwe P+R Leek vanaf zaterdag 20 juli in gebruik

  De P+R Leek bij de toerit van de A7 is nagenoeg gereed. Vanaf morgen, zaterdag 20 juli kan er op het parkeerterrein van de P+R Leek worden geparkeerd. Er kunnen dan ca. 200 auto's parkeren. De bussen halteren al bij de P+R.

 • Bereikbaarheid

  19 JULI 2019

  Voorbereidingen voor inschuiven Helperzoomtunnel in volle gang

  Vanaf woensdag 31 juli wordt de Helperzoomtunnel op z’n plek onder het spoor geschoven. Combinatie Herepoort is volop bezig met alle voorbereidende werkzaamheden om deze megaklus te klaren. Dit weekend wordt hiervoor doorgewerkt, van 7 uur ’s ochtends tot 7 uur ’s avonds, en vanaf maandag 22 juli moeten de mensen van de aannemer 24 uur per dag aan de bak, om de deadline van 31 juli te halen.

 • 18 JULI 2019

  Digital Office Groningen gaat nieuwe fase in

  Het Digital Office Groningen (DOG), dat twee jaar geleden werd opgericht om digitale initiatieven in Groningen samen te brengen en nieuwe initiatieven te stimuleren, gaat een nieuwe fase in. Verschillende partijen, waaronder overheid, onderwijs en ondernemers, hebben het stokje overgenomen van ‘DOG-Godfather’ Nick Stevens. Vanaf begin september houden ze elke woensdagochtend een open inloop.

 • 18 JULI 2019

  Nieuwste winkelconcept Albert Heijn Floresplein

  De Albert Heijn aan het Floresplein is na een ingrijpende verbouwing deze week weer heropend. De supermarkt heeft nu het nieuwste winkelconcept: veel versproducten, tien Scan&Go-kassa’s en een grote Bonusstraat.

 • Campus Groningen

  16 JULI 2019

  Voorproefje van compleet nieuwe route van de Campus Trail door ruim 20 gebouwen op 20 september

  De Campus Trail op 20 september, het hardloopevent dwars door bedrijven, onderwijsfaciliteiten en laboratoria op de Zernike Campus, heeft dit jaar een compleet nieuwe route. De teaser geeft alvast een indruk van dit bijzondere evenement, dat dit jaar start en finish heeft in het fonkelnieuwe Avebe Innovatiecentrum.

 • Bereikbaarheid

  15 JULI 2019

  Loket Damwand voor vragen, klachten of zorgen over intrillen damwanden zuidelijke ringweg

  Dinsdag 16 juli begint aannemer Combinatie Herepoort met het intrillen van damwandplanken voor de bouwkuip van de verdiepte ligging. Iedereen die hierover vragen, klachten of zorgen heeft, kan terecht bij Loket Damwand, telefoon (050) 210 01 45.

 • Bereikbaarheid

  12 JULI 2019

  Dringend advies bij afsluiting zuidelijke ringweg: volg de omleidingsborden voor de snelste route!

  Zoek geen sluiproutes door de binnenstad, want het loopt geheid vast: de snelste route is echt de omleiding via de ringwegen west, noord en oost. Dus volg de omleidingsborden! Dit is het dringende advies van de aannemer Combinatie Herepoort en van Groningen Bereikbaar aan alle automobilisten tijdens de stremming van de zuidelijke ringweg.

 • Duurzaamheid

  11 JULI 2019

  Band op Spanning gratis op P+R: rij veiliger, schoner en goedkoper met de juiste bandenspanning

  P+R Haren is zaterdag 13 juli als eerste aan de beurt voor de actie Band op Spanning. Met deze actie kun je gratis je autobanden op de juiste spanning laten brengen bij het parkeren op de P+R. De medewerkers van Band op Spanning staan van 08.00 tot 15.00 uur op het P+R-terrein. Met de juiste bandenspanning rij je veiliger, stoot je minder CO2 uit en bespaar je kosten.

 • Duurzaamheid

  11 JULI 2019

  Zonneparken in de gemeente Groningen moeten zoveel mogelijk in lokaal eigendom komen

  “De energietransitie is een grote opgave en een kans. Door inwoners en bedrijven, maar ook de gemeente zelf een rol te geven in de ontwikkeling van zonneparken, houden we de opbrengsten ervan in de gemeente. Deze opbrengsten willen we investeren in het CO2-neutraal en aardgasvrij maken van onze wijken en dorpen,” zegt Philip Broeksma, wethouder Energietransitie.

 • Bereikbaarheid

  10 JULI 2019

  Zomerkorting P+R busabonnement: vanaf 15 juli een maand lang voor half geld

  Voor maar 25 euro een maand lang een P+R bus-abonnement en zo de verwachte hinder op de weg omzeilen: met deze zomerkorting van 50% willen het OV-bureau Groningen Drenthe en Groningen Bereikbaar automobilisten kennis laten maken met het gemak en de zekerheid van P+R. Vanaf maandag 15 juli bieden zij in samenwerking met Qbuzz de combinatie van parkeren op een P+R-terrein aan de rand van de stad en verder reizen met de bus aan voor maar half geld.

 • Innovatie

  09 JULI 2019

  Hive.mobility op Zernike Campus: innovatiecentrum voor slimme en groene mobiliteit

  Hive.mobility is het nieuwe kenniscentrum op Campus Groningen waarin overheden, kennisinstellingen en bedrijfsleven samen werken aan slimme en innovatieve mobiliteit voor personen- en goederenvervoer in stad en regio. Het centrum is afgelopen vrijdag officieel geopend. Hive.mobility bundelt kennis, ervaringen en initiatieven en biedt studenten, onderzoekers en bedrijfsleven de mogelijkheid om slimme en innovatieve oplossingen voor mobiliteit te ontwikkelen, te testen en toe te passen in de noordelijke regio.

 • 08 JULI 2019

  Vakantie? Tips voor goede beveiliging van bedrijfspanden in Groningen!

  In de laatste weken voor de vakantie moet er nog zo veel. Sommige zaken schieten er dan bij in, zoals bijvoorbeeld aandacht voor de veiligheidsaspecten in en rond het bedrijfspand. Daarover gaat onderstaande bijdrage van de BBOG (Bedrijfsbeveiliging Omgeving Groningen).

 • Economie

  08 JULI 2019

  Bossers & Cnossen nieuwe IT-leverancier Onderwijsgroep Noord

  Onderwijsgroep Noord en Bossers & Cnossen uit Groningen hebben een aanbestedingscontract ondertekend. Hiermee verbindt Onderwijsgroep Noord zich aan Bossers & Cnossen voor de levering van desktops, laptops en leerlinggebonden werkplekken.

 • Bereikbaarheid

  08 JULI 2019

  Zomervakantie: stremmingen op zuidelijke ringweg N7 en N361 Groningen richting Winsum

  Van vrijdag 12 juli 22.00 uur tot maandag 26 augustus 5.00 uur is de zuidelijke ringweg (N7) tussen het Julianaplein en het Europaplein voor het verkeer vanuit Drachten/Assen richting Hoogezand afgesloten. Ook de N361 tussen Groningen en de Munnikeweg (Adorp) is zes weken gestremd. Daarnaast rijden er vanaf 31 juli een week lang geen treinen tussen Groningen- Assen en Groningen-Veendam/Weener.

 • Economie

  06 JULI 2019

  Gratis friet op Grote Markt Groningen wegens finale WK voetbal Oranje-vrouwen

  Groningse voetballiefhebbers kunnen zondag met een goed gevulde maag genieten van de finale van het WK voetbal. Een Groningse ondernemer, de Belg Waterloo, gaat gratis friet uitdelen om het feit te vieren dat de Nederlandse dames een finaleplaats hebben gehaald.

 • 05 JULI 2019

  Marktengroningen.nl: nieuwtjes en aanbiedingen van de markt

  De gezamenlijke ondernemers van de markten in de gemeente Groningen hebben een nieuwe website online gezet, marktengroningen.nl. Men vindt hier informatie, nieuwtjes over de markten in Groningen en scherpe marktaanbiedingen.

 • 05 JULI 2019

  Dit weekend werkzaamheden aan Ring Oost

  De provincie Groningen voert van vrijdag 5 juli 19.00 uur tot maandag 8 juli 06.00 uur onderhoud uit aan delen van de Ring Oost. De werkzaamheden vinden plaats tussen de afritten naar Akeleiweg en Kluiverboom en de afritten naar Odenseweg en Driebondsweg.

 • Economie

  04 JULI 2019

  Actieprogramma ‘Ondernemen met Impact’ ondersteunt en stimuleert ondernemen met een missie

  De gemeente Groningen wil bedrijven stimuleren en ondernemers aan elkaar koppelen die het als hun missie zien om maatschappelijke meerwaarde te realiseren. Hiervoor is het actieprogramma ‘Ondernemen met Impact’ in het leven geroepen, dat gisteren werd gelanceerd in de Mediacentrale. Centraal aanspreekpunt bij de gemeente voor ondernemers en coördinator van het actieprogramma is Simon Poelstra.  

 • Economie

  03 JULI 2019

  Ondernemers vieren de zomer met palingparty Commercieele Club Groningen

  Ondernemers en andere leden van de Commercieele Club Groningen hebben woensdag op traditionele wijze de zomer ingeluid middels een ‘Palingparty’ aan het Paterswoldsemeer. Tijdens de bijeenkomst konden de bezoekers genieten van duurzame paling van palingvisser Postma uit Zoutkamp. De palingparty markeert het einde van het eerste deel van het activiteitenseizoen van deze netwerkvereniging. Na een zomerstop gaan de activiteiten straks weer verder.

 • 03 JULI 2019

  Raadslid: ‘Er moet wél een ijsbaan komen op Grote Markt!’

  Er moet deze winter alsnog een ijsbaan komen op de Grote Markt. Het gemeentebestuur dient alle creativiteit aan te wenden om het winterfestijn alsnog te laten doorgaan, zo stelt PvdA-raadslid Jan Pieter Loopstra in schriftelijke vragen.

 • Innovatie

  03 JULI 2019

  ‘Het Kasteel’ krijgt belangrijke functie als opleidingslocatie voor IT Academy Noord-Nederland

  Het Kasteel aan de Kranweg in Groningen gaat een nieuwe toekomst tegemoet als belangrijk opleidingscentrum voor IT Onderwijs van de IT Academy Noord-Nederland. Dat werd bekend gemaakt gisteren tijdens het ondertekenen van een contract tussen Hanzehogeschool en Noorderpoort, die verder gaan samenwerken bij het ontwikkelen van ICT-opleidingen.

 • Economie Innovatie Duurzaamheid

  02 JULI 2019

  Holtman: ‘Groningen kán en móet voorop lopen met zonne-energie!’

  ‘Groningen is dé energiestad van Nederland, niet alleen omdat Groningen de gashoofdstad van Europa is, maar ook omdat de industrie en wetenschap zeer actief zijn op het gebied van de energietransitie. Ook zijn er in de Gemeente Groningen de nodige en goede initiatieven. Instituten als Hanzehogeschool en RUG horen qua realiseren van duurzaamheidsdoelstellingen bij de top van hun sector, de gemeente heeft een energiedoelstelling voor eigen gebouwen en de nodige pand- en woningbezitters nemen hun verantwoordelijkheid. Maar om van het Gronings gas af te komen zou de invoering van zonne-energie wel wat ambitieuzer mogen. Groningse bedrijvenverenigingen en de Gemeente Groningen willen in elk geval graag helpen om samen met de overheid en burgers zonne-energie verder van de grond te tillen, zodat Groningen óok op het gebied van zonne-energie voorop loopt.’